Prava Crna Gora sa NVO Udruženje Roditelji: U Skupštini uskoro ponovo o samohranim roditeljima

"Kao jedan od zaključaka sa održanog sastanka posebno se ističe potreba da se u pozitivnim propisima jasnije definiše pojam samohranog roditelja, kako bi se definisali i što kvalitetniji i efektivniji vidovi podrške za njih"

2859 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Prava Crna Gora
Sa sastanka, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora je saopštola da će nastaviti borbu za prava samohranih roditelja i da će uskoro ponovo u skupštinsku proceduru predati izmjene i dopune zakona kojima se unapređuje standard samohranih roditelja i uvodi mjesečni dodatak za ovu ranjivu kategoriju.

Kako se navodi u saopštenju ove partije to je poručeno tokom sastanka sa NVO Udruženje Roditelji.

Ispred Prave Crne Gore sastanku su prisustvovali generalna sekretarka Aleksandra Deletić, predsjednik podgoričkog Odbora Stefan Vešović i sekretarka tog Odbora Ana Dujović, dok su predstavnici NVO Udruženje Roditelji bili Kristina Mihailović i Dejana Ponoš.

"Podsjećamo da u decembru prošle godine predlog Prave Crne Gore, koji se ticao uvođenja dodatka za samohrane roditelje, nije naišao na podršku u Skuštini. Uprkos tome, ohrabreni smo iskazanom spremnošću Udruženja Roditelji da pruže svu neophodnu podršku u cilju zagovaranja javnih politika kojima bi ova ranjiva grupa poboljšala svoj status i unaprijedila položaj u društvu, ali i, brojnim zahtjevima samohranih roditelja", kažu iz Prave.

Kako se navodi u saopštenju, Predstavnici NVO Roditelji istakli su da svakodnevno komuniciraju sa samohranim roditeljima, te da imajući u vidu njihove probleme, posebno cijene zalaganja svih onih koji su spremni da doprinesu unapređenju statusa ove kategorije stanovništva.

Koordinatorka tima za podršku jednoroditeljskim porodicama u udruženju Roditelji, Dejana Panoš podsjetila je na važnost postojanja jasne definicije samohranih roditelja u pozitivnim propisima.

Takođe, kako piše u saopštenju, ukazala je i na to da ne postoje precizni podaci o broju samohranih roditelja koji žive u Crnoj Gori, ali da planiraju da tokom februara sprovedu istraživanje javnog mnjenja sa ciljem da se targetiraju problemi i potrebe ove ciljne grupe.

"Dakle, kao jedan od zaključaka sa održanog sastanka posebno se ističe potreba da se u pozitivnim propisima jasnije definiše pojam samohranog roditelja, kako bi se definisali i što kvalitetniji i efektivniji vidovi podrške za njih. Pored toga, zajednički zaključak jeste i to da je potrebno što preciznije i statistički odrediti broj samohranih roditelja u Crnoj Gori, a što je posebno bitno u planiranju politike podrške", navodi Prava u saopštenju.

Dodaju da je na sastanku potrđena potreba da država preduzme ozbiljne korake u cilju poboljšanja statusa samohranih roditelja.

"Pozivamo sve poslanike da ovoga puta pokažu solidarnost sa ovom velikom kategorijom ljudi u Crnoj Gori koji su bili uskraćeni za objašnjenje zbog čega predlog izmjena Zakona u vezi sa samohranim roditeljima nije izglasan u Skupštini Crne Gore", zaključuju iz Prave Crne Gore.

Bonus video: