Značajan prostor za saradnju s Estonijom u oblasti e-uprave i sajber bezbjednosti

Ministar javne uprave razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom

3235 pregleda 0 komentar(a)
Tomas i Dukaj, Foto: MJU
Tomas i Dukaj, Foto: MJU

Ministar javne uprave Maraš Dukaj i novoimenovani ambasador Estonije Raul Tomas ocijenili su na današnjem sastanku da postoji značajan prostor za saradnju dvije države i razmjene najbolje prakse u oblasti e-uprave i sajber bezbjednosti

Dukaj je istakao da se prethodna saradnja dvije zemlje zasnivala na prijateljskim osnovama i izrazio želju da se sa takvim odnosima i dalje nastavi, uz podršku novoimenovanog ambasadora, saopšteno je iz MJU.

Ministar je izrazio posebnu zahvalnost na nesebičnoj ekspertskoj i drugoj podršci koju je Estonija, kako je kazao, konstatntno pružala u vrijeme i poslije kompleksnog sajber napada na Vladinu informacionu infrastrukturu, u avgustu prošle godine.

On je istakao da je Ministarstvu javne uprave pružena pomoć i od eGovernance Academy iz Estonije, kroz angažovanje eksperta iz Crne Gore, u cilju pružanja podrške u oblasti sajber bezbjednosti, kroz organizaciji treninga i konsultativnoj podršci u smislu oporavka od sajber napada, u trajanju od deset mjeseci.

Ambasador Tomson je, kako je saopšteno, pozdravio aktivnosti na planu "uspostavljanja moderne i efikasne javne uprave" u Crnoj Gori, digitalizaciju javne uprave i napore za uspostavljanje sajber bezbjednosti. "Imajući u vidu veliko iskustvo u razvoju sajber bezbjednosti, digitalizacije i e-uprave, ponudio je ekspertsku podršku Estonije, kao i razmjenu iskustava na polju digitalizacije i posebno sajber bezbjednosti", navode iz MJU.

"Sagovornici su pozdravili i dosadašnju podršku e-Government akademije u organizovanju radionica i podrška Estonije, kao partnera u okviru Twining projekta i ocijenili da postoji značajan prostor za saradnju dvije države i razmjene najbolje prakse u oblasti e-uprave i sajber bezbjednosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: