Grin houm: Država ne pokazuje snagu ni volju da se bori za očuvanje močvarnih staništa

Iz nevladine organizacije ukazali da je više područja pod pritiskom nelegalne gradnje, krivolova, zagađenja otpadnim vodama, otpadom, lošim upravljanjem ili nedostatkom upravljanja...

3480 pregleda 0 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
NP Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock

Iz nevladine organizacije Grin houm ocijenili su da država ne pokazuje snagu ni volju da se bori za očuvanje močvarnih staništa.

Danas se obilježava Svjetski dan močvarnih staništa, sa ciljem da se pojača svijest o vitalnoj ulozi koju močvarna staništa imaju na planeti. Obilježava se i datum kada je usvojena Konvencija o močvarnim staništima, 2. februara 1971 godine u Iranskom gradu Ramsaru.

"Od 1700. godine do sada blizu 90 odsto močvarnih staništa je degradiralo na globalnom nivou, što znači da se močvarna staništa gube brže nego šume iako su kritično važan ekosistem koji doprinosi biodiverzitetu, ublažavanju i prilagođavanju klimatskim priomjenama, dostupnosti svježe vode ali i svjetskoj ekonomiji", saopštili su iz Grin houma.

Ističu da je uticaj koji degradira biodiverzitet močvarnih staništa prisutan kod područja upisanih na Ramsar listu međunarodno važnih močvarnih staništa (Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Tivatska solila) ali i kod onih koja nisu na toj listi (Plavsko jezero, Šasko jezero, Buljarica i Nikšićko polje).

"Negativni uticaj na ova područja je izgleda proporcionalan sa vrijednošću tog područja. Naše najveće močvarno stanište, nacionalni park Skadarsko jezero trpi ozbiljne ekološke pritiske. Ušlo se u treću godinu bez važećeg Plana upravljanja dok područje karakterišu brojne nelegalne aktivnosti uključujući nelegalnu gradnju kroz koju se potencijalno močvarna područja koja imaju svoju ulogu u ekosistemu pretvaraju u građevinsko zemljište i trajno degradiraju", navode iz nevladine organizacije.

Podsjećaju da Crna Gora ima otvoren slučaj pred Bersnkom konvencijom još od 2018, kada su predstavnici Bernske konvencije zajedno sa predstavnicima Ramsarske komisije bili u zajedničku misiju u tom nacionalnom parku i dali set preporuka koje se primarno odnose na izgradnju projekta Porto Skadar Lake, ali i brojne druge preporuke, koje do danas nisu ispunjene.

"I ostala pomenuta područja su pod pritiskom nelegalne gradnje, krivolova, zagađenja otpadnim vodama, otpadom, lošim upravljanjem ili nedostatkom upravljanja iz čega se da zaključiti da država ne pokazuje volju ni snagu da se bori za očuvanje ovih područja.

"Ovogodišnji slogan Dana močvarnih staništa je 'Vrijeme je za obnovu močvarnih staništa' čime se želi ukazati na to da je krajnje vrijeme da se krene u obnovu već degradiranih područja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: