Traže socijalni program i reorganizaciju

Zaposleni u bolnici Meljine pisali premijeru, insistiraju na hitnom razgovoru i pronalaženju rješenja

10430 pregleda 3 komentar(a)
Opšta bolnica u Meljinama, Foto: Slavica Kosić
Opšta bolnica u Meljinama, Foto: Slavica Kosić

Sindikalna organizacija Opšte bolnice Meljine zatražila je sastanak sa premijerom Dritanom Abazovićem, poručivši da je najmanje što država može da uradi obezbjeđivanje socijalnog programa, reorganizacija ustanove, prekvalifikacija i slanje u penziju radnika uz uplatu doprinosa i otpremninu koja ih u tom slučaju sleduje.

U dopisu Abazoviću, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da su zaposleni ponuđenim rješenjem došli do zaključka da se bolnica u Meljinama svodi na jedno odjeljenje - interno, koje treba da primi sve hitne pacijente sa teritorije Herceg Novog i okoline.

”Hirurško odjeljenje se svodi na ambulantu, čime se eliminiše adekvatno pružanje zdravstvene usluge u slučaju hitnog stanja. Porodilište je predviđeno samo za obavljanje hitnih porođaja, pa se nameće pitanje ako je moguće uraditi hitan porođaj, zašto se ne može uraditi i planirani. Da li ušteda sredstava koja bi se izdvojila za 59 radnika koji ovim planom gube posao vrijedi toliko da se rizikuju životi građana i bolnica svede na stacionar...”, navodi se u dopisu zaposlenih koji potpisuje Slavica Drobnjak.

Radnici su, između ostalog, u dopisu od 30. januara poručili premijeru da nijesu još primili decembarsku platu, a da u bolnici nema tople vode, dok se u laboratoriji troše posljednje zalihe reagenasa.

”Najmanje što može da se uradi je socijalni program, po kojem bi radnici mogli da budu donekle obezbijeđeni, odnosno da se uradi reorganizacija u ustanovi, prekvalifikacija i slanje u penziju uz uplatu doprinosa i otpremnina koje ih u tom slučaju sljeduju. Molim Vas da predstavnike zaposlenih Opšte bolnice Meljine primite u što kraćem roku, kako bismo obavili razgovor i pronašli najbolje rješenje o radu bolnice Meljine”, zaključuju zaposleni u dopisu.

Direktorica bolnice Meljine dr Olivera Elez, dr Ljubinka Krivokapić i dr Slobodan Bulatović, danas će nastaviti razgovore sa predstavnicima ministarstva zdravlja u vezi sa statusom ustanove i zaposlenih...

Elez je juče kazala da je ukazala na sve probleme Bolnice i da je za danas zakazan novi sastanak sa predstavnicima Ministarstva, ali i direktorom kotorske bolnice u okviru koje bi u narednom periodu trebalo da radi i novska bolnica, Davorom Kumburovićem.

Peticija za spas Instituta

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje objavio je juče onlajn peticiju za spas Instituta Simo Milošević u Igalu, čiji je inicijator predsjednica sindikata te ustanove Marija Obradović.

”Da li će višedecenijska nebriga dovesti do gašenja jednog od najvećih brendova Crne Gore? Da li je privatizacija jedino rješenje? Spas Instituta Igalo zalog je za budućnost svih građana Crne Gore. Zato vas molimo da nam pomognete u našoj borbi, potpisivanjem elektronske peticije. Vrijeme je kratko, a nama je potrebno 6.000 do 7.000 potpisa da bi naš zahtjev bio razmatran u Skupštini”, navodi se u peticiji.

Bonus video: