Nikšić: Održano predavanje na temu "Život sa dijabetesom“

Na konkursu “Aces – djeluj lokalno” koji je organizovala Akademija škola iz Centralne Evrope, pristiglo je 120 projekata a odabrano 40 iz 15 zemalja, od čega tri iz Crne Gore
126 pregleda 0 komentar(a)
Predavanje o dijabetesu, Foto: Svetlana Mandić
Predavanje o dijabetesu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.09.2017. 13:28h

U osnovnoj školi „Milija Nikčević“ u MZ Kličevo, u Nikšiću, održano je predavanje na temu „Život sa dijabetesom“, u sklopu projekta „Zdravlje = glava + srce + ruke".

Doktorica Dragica Gudelj, iz Specijalne bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ iz Brezovika, učenicima petih, šestih i devetih razreda približila je karakteristike šećerne bolesti kako bi mogli bolje razumjeti vršnjake koji se suočavaju sa dijabetesom na svakodnevnom nivou. Predavanju je prethodilo istraživanje sprovedeno u pomenutoj školi o tome koliko učesnici znaju o dijabetesu.

“U školi imamo nekoliko učenika koji se na svakodnevnom nivou suočavaju sa dijabetesom i htjeli smo da odgovorimo na njihove potrebe, da upoznamo njihove vršnjake sa tim šta je dijabetes, na koji način se manifestuje i na koji način oni mogu da se uključe, doprinesu i poboljšaju život učenika sa dijabetesom u školi”, kazala je Dragana Radoman, koordinatorka projekta.

Na konkursu “Aces – djeluj lokalno” koji je organizovala Akademija škola iz Centralne Evrope, pristiglo je 120 projekata a odabrano 40 iz 15 zemalja, od čega tri iz Crne Gore.

“Sve akltivnosti su usmjerene u tom pravcu da učenici saznaju nešto više o šećernoj bolesti i na koji način da pomognu da se poboljša život njihovih vršnjaka koji imaju dijabetes. U novembru će biti organizovano drugo predavanje, a zatim će uslijediti novo istraživanje kako bi uporedili rezultate o ovoj temi prije i nakon sprovođenja projekta”, kazala je Radoman.

Direktorica škole Slavica Perošević pozdravila je učesnike radionice i kazala da će projekat imati vidljiv uticaj na život učenika sa dijabetesom, njihove porodice i vršnjake, kao i na njihov boravak u školi kao sigurnom okruženju.

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, finansira ga Erste fondacija, a koordinira Interkulturelles Zentrum u saradnji sa Nadacia Slovenskej sporitel'ne. Partneri u realizaciji projekta, koji traje do kraja tekuće godine, su Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić” i Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore (ELTAM).

Bonus video: