ASK ćuti i kada poslanici postavljaju pitanja

Branka Bošnjak je najprije uputila otvoreno pismo Agenciji za sprečavanje korupcije, a nakon izostanka reakcije, obratila im se u skladu sa Poslovnikom Skupštine i tražila odgovore u vezi sa radom te institucije, ali i sumnjama u zloupotrebe. Odgovore nije dobila ni nakon više od mjesec

11056 pregleda 21 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zekovic
Bošnjak, Foto: Luka Zekovic

Agencija za sprečavanje korupcije od polovine decembra ignoriše pitanja potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak u vezi sa radom te institucije, ali i sumnjama u zloupotrebe, uključujući i korišćenje službenog vozila marke BMW.

Bošnjak je najprije uputila otvoreno pismo Agenciji, a nakon izostanka reakcije, obratila im se u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Odgovora u vezi sa voznim parkom, održavanjem vozila, trgovinom BMW, zapošljavanju po ugovoru o djelu i u vrijeme izborne kampanje, trošenje novca poreskih obveznika po tužbama, odnosno žalbama na akte Agencije, još nema, pa je Bošnjak sredinom januara, preko skupštinskih službi, proslijedila i urgenciju.

Iz Agencije do danas nijesu odgovorili potpredsjednici Skupštine, ali ni na pitanja “Vijesti” zbog čega ćute na dopise poslanika i kakvu poruku time šalju javnosti, u prvom redu, građanima.

”Nedopustivo je višemjesečno ćutanje Agencije za sprečavanje korupcije na konkretna pitanja koja sam im poslala prije skoro dva mjeseca, kao potpredsjednica Skupštine Crne Gore, koristeći poslovničku mogućnost. Čak pored poslate urgencije i dalje imamo ćutanje. Znam da su pitanja nezgodna i da razotkrivaju pravo lice čelnika Agencije, ali oni su dužni da na njih odgovore”, kazala je za “Vijesti” Bošnjak.

Prema njenim riječima, ovo ćutanje “jasno šalje poruku da su čelnici Agencije nedostojni funkcije koju obavljaju”.

”…Da oni tu nijesu da štite javni interes, jer da jesu, poštovali bi instituciju Skupštine, koja ih bira i poštovali bi zakon. Gospodo, ne pomaže samoreklamerstvo, padaju maske čim vam se postave pitanja. I umjesto da odgovore na pitanja oni danima sprovode istragu odakle meni informacije za njihova protivzakonita postupanja koja su bila osnov za postavljanje pitanja. Zato je neophodno ovu zarobljenu instituciju osloboditi od ovakvih čelnika i izmjenom Zakona o sprečavanju korupcije učiniti da dobijemo zaista nezavisnu instituciju koja će se boriti protiv korupcije, a ne koja će je tolerisati i sama biti sklona netransparentnosti i protivzakonitim radnjama”, poručila je Bošnjak.

Ona je Agenciju pitala i da li je tačno da su prekoračili limit mjesečne potrošnje u periodu izborne kampanje, ali i da li su pokrenuli prekršajne postupke protiv svih institucija i organa koji su to učinili.

Direktoricu Agencije Jelenu Perović i predsjednika Savjeta Momčila Radulovića je pitala da li će preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku “ukoliko Upravni sud, na ponovno odlučivanje, opet vrati pet odluka u vezi sa inicijativama koje se tiču predsjednika Mila Đukanovića i premijera Dritana Abazovića”.

Perović i Radulović
Perović i Radulovićfoto: Boris Pejović

Agencija Bošnjak ne odgovara ni na pitanje o kontrolama podataka koje dostavljaju javni funkcioneri - da li su provjeravali sve one “koje izbaci sistem slučajnog uzorka, posebno kada su u pitanju visoki zvaničnici tužilaštva, sudstva i policije”, kod koliko njih su pronađene nepravilnosti…”.

”Pošto sam naišla na muk nakon otvorenog pisma upućenog rukovodstvu Agencije, bila sam prinuđena da shodno poslaničkoj mogućnosti postavim zvanično pitanja. Njihov muk i pokušaj da unutar institucije traže ko je bio insajder koji je ukazao na sve nepravilnosti govori o tome kakvo je stvarno stanje u Agenciji i uzalud onaj lični marketnig koji prave, ipak istina nađe put da ugleda ‘svjetlo dana’. Poručujem gospodi Perović i Radulović, da su “džabe krečili” i bilo bi bolje da se posvete stvarnoj borbi protiv korupcije, a ne da policijskim metodama propituju kako sam došla do nezgodnih pitanja”, zaključila je Bošnjak.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najavila je krivičnu prijavu protiv Jelene Perović zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavila korist.

Ta NVO je nedavno objavila podatke, prema kojima je direktorica ASK sebi i svojoj pomoćnici Nini Paović, posebnom odlukom i mimo državne Uredbe o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, omogućila stalnu upotrebu službenih voziila (24 časa).

Povezani članci

31. Januar 2023.

Perović dala sebi državni BMW

Državna Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) MANS-u su odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije, međutim, poručili su da se radi o beskrupuloznoj kampanji, koju ta NVO protiv Perović vodi već dvije i po godine.

Bonus video: