Novska lista: Vratite Herceg Novom upravljanje trajektom, riješićemo i problem Bolnice Meljine i Instituta Igalo

Iz Novske liste istakli da su "problemi sa sve tri privatizacije nastali upravo u zvaničnoj Podgorici"

2015 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Novska lista pozvala je državne organe da se posao uređenja linijskog pomorskog saobraćaja vrati u nadležnost Opštine Herceg Novi. Kazali su i kako obećavaju da će taj posao obaviti i urediti na način da će rezultatima riješiti i probleme Bolnice Meljine i Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu, te omogućiti održivo funkcionisanje obje institucije.

"Energičan nastup premijera manjinske Vlade u tehničkom mandatu na javnom dijelu 39. sjednice manjinske Vlade u tehničkom mandatu, gospodina Dritana Abazovića, o poslovanju trajektnog prevoza na liniji Kamenari – Lepetane – Kamenari i Luke Budva koje se već godinama odvija bez koncesije, bio je solidan, možda i Oskara vrijedan političko-promotivni monolog naročito za one koji za zaključak Vlade iz 2019. nisu znali ili ne čitaju svima dostupne javne dokumente. Par nespretno sročenih rečenica, potencijalno vrijednih Oskara za najbolju sporednu ulogu, dodao je i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu, samo da bi nešto rekao kako ne bi ostao u sjenci nadređenog", navodi se u saopštenju.

I jedan i drugi su, smatraju u Novskoj listi, za odnos države prema Boki i Herceg Novom rekli mnogo.

"Premijer u tehničkom mandatu je priznao da pet godina Vlada Crne Gore u bilo kom sastavu nije 'uredila linijski pomorski saobraćaj kao ni pitanje dodjele koncesije za djelatnost linijskog pomorskog saobraćaja', što takođe predviđa isti zaključak iz 2019, a potpredsjednik u tehničkom mandatu je priznao da bi volio da se oba posla vrate pod okrilje države jer se radi o 'monopolima gdje se samo uzima novac na vrlo jednostavan način'", dodaju u saopštenju.

Iz Novske liste su kazali da se postavlja pitanje šta o monopolističkim djelatnostima na teritoriji Crne Gore, "koje se obavljaju čak i bez koncesija", misli Agencija za zaštitu konkurencije, koju "tako lako ministri izvlače iz džepa svaki put kada razgovaramo o Bolnici Meljine ili Institutu Igalo".

"Zbog te iste Agencije, danas ista ova tehničko-manjinska Vlada predlaže rješenje za bolnicu na način da 59 ljudi u Meljinama ostane bez posla, a da se nekada elitna Bolnica svede na nivo ambulante. Zbog te iste Agencije, radnici Instituta ne primaju platu već treći mjesec, a nekada elitna banja svodi se na golo preživljavanje.

"Kako su problemi sa sve tri privatizacije nastali upravo u vašoj zvaničnoj Podgorici, molimo Vas da posao uređenja linijskog pomorskog saobraćaja vratite u nadležnost Opštine Herceg Novi, u okviru koje je i funkcionisao preko 100 godina! Obećavamo da ćemo ovaj posao obaviti i urediti na način da ćemo postignutim rezultatima riješiti i probleme Bolnice Meljine i Instituta Igalo, te omogućiti održivo funkcionisanje obje institucije. Obećavamo da ćemo riješiti i problem Agencije za zaštitu konkurencije, jer nema nikakve potrebe da linijski pomorski saobraćaj funkcioniše kao monopol, odnosno da se ne omogući zdrava konkurencija kao što je to omogućeno u ostalim segmentima saobraćajne komunikacije. Iz Herceg Novog ste odnijeli mnogo. Vratite nam nešto, dok smo i da smo živi i zdravi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: