Budva bez bioskopa, Lovćen film sprema tužbe

Kompanija “Lovćen film” zatvoriće “Cadmus cineplex” nakon što nije postignut dogovor sa Opštinom koju optužuje da ne želi da poštuje odredbe ugovora. Radnici poslati kućama uz otpremninu

11515 pregleda 3 komentar(a)
Od bioskopa se oprostili bilbordima, Foto: Vuk Lajović
Od bioskopa se oprostili bilbordima, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Lovćen film” juče je zvanično, nakon osam godina rada, zatvorila bioskop Cadmus cineplex u kompleksu TQ Plaza te obavijestila gradonačelnika Budve Mila Božovića da raskidaju ugovor o dugoročnom zakupu.

Pozivajući se na ugovor koje su dvije strane zaključile u februaru 2014, kao i aneks ugovora iz decembra 2014, u dopisu koji potpisuje izvršni direktor Lovćen filma Marko Kentera navodi se da Opština nije ni u čemu postupila po opomeni pred raskid ugovora koju su prije 40 dana dostavila, te je smatraju krivcem za raskid ugovora zbog “zbog neizvršavanja niza obaveza koje je preuzela ugovorom”.

”Pored vaše konstantne namjere da urušite naš poslovni odnos, ipak smo negativno iznenađeni okolnošću da na našu opomenu pred raskid ugovora od 22. decembra 2022. godine niste čak ni odgovorili, osim jednog mejla, poslatog van roka od 40 dana i sa prevarnom namjerom sastavljenim sadržajem, niti ste, što je najvažnije, uradili bilo kakvu radnju u cilju očuvanja rada bioskopa već ste nas čak obavijestili da ćete i dalje nastaviti sa nepoštovanjem potpisanih akata, bez odluka suda ili bio kod drugog nadležnog organa”, navodi se u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Iz “Lovćen filma” optužuju Opštinu da se bavi lažnim prijavljivanjem, potkazivanjem, ali I da ne želi da poštuje odredbe ugovora.

”Možemo da konstatujemo da ste se, umjesto očuvanja potpisanog ugovora, sopstvene imovine i javnog interesa iz oblasti kako kulture tako i kinematografije, zbog samo sebi poznatih razloga odlučili da pokušate da dezavuisanjem javnosti, ali i tužilastva i zatrpavanjem ovog i drugih organa raznim pritužbama, žalbama, prijavama “, navodi se u dopisu.

Kentera je obavijestio da će u u zakonskom roku podnijeti odgovarajuće sudske tužbe.

”Takođe vas pozivamo i molimo da 3. februara u 9 časova pristupite u prostorije bioskopa, kako bi zajednički izvršili popis pokretne i nepokretne opreme koja se nalazi u bioskopu, utvrdili stanje zakupljenog prostora i izvršili primopredaju nepokretnosti, kao i pokrentih stvari i opreme koja se nalazi u bioskopu. Naime, kako smo vas ranije obavještavali, ‘Lovćen film’ je, shodno potpisanom ugovoru i njegovom aneksu uložio više od 1,3 miliona eura u navedeni posao. Sada je jako važno da se to ulaganje zaštiti, da se oprema očuva i da se u daljem postupku sa njom adekvatno rukuje, a čemu mora da prethodi popis navedene opreme i ulaganja od strane predstavnika zakupca i zakupodavca. Smatramo da postupak za utvrđivanje tzv ništavnosti koji vodite pred Privrednim sudom u Podgorici ne smije da omete vašu obavezu da ovu opremu i ulaganje vrijedno preko 1,3 miliona eura u najkraćem roku popišemo, kao i stanje same nepokretnosti, te da je potom preuzmete i nastavite upravljanje istom na način na koji nađete za shodno. U slučaju da ne pristupite primopredaji bićemo prinuđeni da samoiniciativno odradimo popis i utvrđenje stanja nepokretnosti, pokretnih stvari i opreme u zakupljenom prostoru, o čemu ćemo vas pisanim putem obavijestiti, kao i da se u vezi sa navedenim činjenicama obratimo nadležnom sudu”, navodi se u dopisu.

Radnici koji su godinama radili u bioskopu juče su poslati kućama, a njima će biti isplaćena otpremnina.

Iz Opštine je ranije rečeno da su obavezani javnim poziv kojim je prije osam godina projekat dat Lovćen filmu, ali i da čekaju odgovor Specijalnog državnog tužilaštva da li se još vodi izviđaj, pošto su neke krivične prijave odbačene, a za neke uzelo naknadnu dokumentaciju. Lokalna uprava je pokrenula i više sudskih sporova kojima osporava ugovorni odnos koji je sklopljen u vrijeme vladavine DPS.

Bonus video: