Kovid potvrde lažirane i u podgoričkom Domu zdravlja

Policija i tužilaštvo istražuju slučajeve falsifikovanja podataka o vakcinaciji protiv kovida i u glavnom gradu. Glavna sestra za imunizaciju dobila otkaz, a menadžment tvrdi da je razlog rad u privatnoj ustanovi tokom bolovanja

46172 pregleda 51 komentar(a)
Ustanova zbog falsifikovanja potvrda o vakcinaciji podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Ustanova zbog falsifikovanja potvrda o vakcinaciji podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Policija i tužilaštvo istražuju ko je u podgoričkom Domu zdravlja od početka masovne imunizacije protiv koronavirusa falsifikovao kovid potvrde i lažne podatke unosio u zdravstvene kartone pacijenata.

Iz kabineta direktora Doma zdravlja “Vijestima” su potvrdili da su slučajevi falsifikovanja zabilježeni i u toj ustanovi, nakon što je osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom pokrenulo izviđaj protiv dva medicinska tehničara u tom gradu, takođe zbog lažnih kovid potvrda.

”Dom zdravlja Glavnog grada je tokom svojih redovnih aktivnosti uočio određeni broj nepravilnosti koje se tiču kovid potvrda. Nakon interne provjere, podnijeta je krivična prijava Centru bezbjednosti Podgorica protiv N.N. lica. S obzirom na to da je istraga u toku, nismo u mogućnosti da dajemo detaljnije informacije. O ovom slučaju od početka je upoznato Ministarstvo zdravlja”, piše u odgovoru Doma zdravlja kojim rukovodi direktor Danilo Jokić.

Iz Uprave policije “Vijestima” su kazali da im je Dom zdravlja Podgorica podnio prijavu protiv nepoznatog lica zbog falsifikovanja kovid potvrda i da su mjere i radnje policije i nadležnog tužioca u odnosu na taj predmet u toku.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica Duško Milanović kazao je da je o ovom slučaju obaviješten dežurni tužilac, koji je dao obavezujuća uputstva i naloge službenicima Uprave policije, kako bi se provjerili navodi iz krivične prijave...

Da se i u najvećem domu zdravlja u državi falsifikuju kovid potvrde, nadležni su posumnjali tokom prošle godine.

Iz ODT nijesu odgovorili da li je u vezi sa navodima iz krivične prijave saslušana bivša glavna medicinska sestra za imunizaciju Aida Piranić.

Piranić je nedavno dobila otkaz u Domu zdravlja Podgorica, a iz te ustanove “Vijestima” su kazali da je razlog otkaza to što je radila kod privatnika dok je bila na bolovanju.

”Koleginici Aidi Piranić je prekinut ugovor o radu na zahtjev poslodavca, zbog teže povrede radne obaveze, odnosno obavljanja dopunskog rada u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, bez saglasnosti direktora, dok je bila privremeno spriječena za rad, odnosno na dužem bolovanju”, odgovorili su iz te ustanove.

”Vijesti” su prošlog mjeseca objavile da ODT u Herceg Novom istražuje da li su i na koji način dva medicinska tehničara iz Doma zdravlja u toj opštini falsifikovali potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa.

”Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom je formiralo predmet povodom krivične prijave Uprave policije Centar bezbjednosti Herceg Novi protiv dva lica zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave iz čl. 414 KZ CG. Postupak je u fazi izviđaja”, odgovorili su “Vijestima”.

Iz Uprave policije prethodno su kazali da su službenici Odjeljenja bezbjednosti državnom tužiocu u Herceg Novom podnijeli krivične prijave protiv dva medicinska tehničara zbog nezakonitosti prilikom izdavanja kovid potvrda.

O masovnoj pojavi falsifikovanja kovid potvrda u Herceg Novom nadležne je u januaru prošle godine obavijestio Dom zdravlja.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, prvi alarm za povišeni oprez, a kasnije i kontrolu dokumentacije i prijave nadležnima, bila je situacija kada je u domu zdravlja otkriveno da u vakcinalnom kartonu jednog građanina piše da je primio vakcinu Astra Zeneka. U tom momentu, ta vakcina nije bila dostupna u Crnoj Gori i nije se još koristila za imunizaciju stanovništva.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za krivično djelo falsifikovanje isprave predviđena je zatvorska kazna.

”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.

I Ministarstvo zdravlja je u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a otkriveno je i da je otvoren lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.

Iz tog resora su policiji podnijeli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavijestili građani.