Opština Nikšić i stanari udružuju sredstva - uređuju fasade i ravne krovove

Do sada je Opština, kroz program lokalne uprave, učestvovala sa do 50 odsto sredstava po zgradi, uz maksimalan iznos od 20 hiljada eura

7423 pregleda 5 komentar(a)
Jedna od zgrada sa obnovljenom fasadom, Foto: Svetlana Mandić
Jedna od zgrada sa obnovljenom fasadom, Foto: Svetlana Mandić

Fasade na oko 470 stambenih zgrada u Nikšiću su oronule, mnoge su u izuzetno lošem stanju, a evidentan je i problem sa ravnim krovovima. Prošle godine su kroz program lokalne uprave, koji se odnosio na sufinansiranje adaptacija fasada i ravnih krovova, odobrena sredstva za 19 zgrada, a prema riječima Đorđija Manojlovića, sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, program će biti nastavljen i ove godine.

”Budžetom je prošle godine za uređenje fasada i ravnih krovova opredijeljeno 100 hiljada eura, dok je rebalansom za tu svrhu određeno još dodatnih 50 hiljada. Na tri javna poziva 19 zgrada je zadovoljilo tražene uslove i to 12 fasada i sedam ravnih krovova. Urađeno je šest fasada i četiri ravna krova, a ostali su podnijeli zahtjev da im zbog vremenskih uslova odobrimo nastavak radova na proljeće, što smo i uradili”, kazao je Manojlović “Vijestima”.

Uslovi su bili da su u zgradama formirane skupštine stanara, da na računu imaju 20 odsto sredstava od predračunske vrijednosti adaptacije, uz odgovarajuću garanciju da će ostatak do 50 odsto izmiriti. Opština je učestvovala sa do 50 odsto sredstava po zgradi, uz maksimalan iznos od 20 hiljada eura.

”Drugi projekat se odnosio na nadogradnju ravnih krovova. Mapirane su 34 zgrade, ali su prijavljene samo dvije koje su zadovoljile uslove i za koje imamo investitore. Riječ je o zgrada u ulicama ‘Nikca od Rovina’ i VI crnogorske P+4/50. Što se tiče zgrade u Ulici VI crnogorske prikupljena je sva potrebna dokumentacija. Tražena je saglasnost državnog arhitekte koju još uvijek nijesmo dobrili i osporili su nam radove. Nadamo se da će sve biti u redu i da će radovi početi na proljeće”, rekao je Manojlović.

Prema njegovim riječima, za zgradu u Ulici Nikca od Rovina radi se projekat i očekuje da će i ona, ukoliko to ekonomski pokazatelji potvrde, takođe biti u programu na proljeće.

”Stanari ostalih zgrada nijesu dali saglasnost za nadogradnju. Vjerujem da će kada se ove dvije zgrade urade, biti i veće interesovanje”.

Korisna površina na mapiranim zgradama je 25.000 metara kvadratnih, a od toga projekta, prema riječima Manojlovića svi bi imali koristi – investitor bi dobio stambene jedinice, Opština 50 odsto komunalija, a stanari, riješene ravne krovove i adaptiranu fasadu, čije sređivanje bi bila obaveza investitora. Sve bi bilo urađeno po smjernicama opštinskog Sekretarijata za urbanizam, a investitori bi ugovore sklopili sa skupštinama stanara zgrade, a sve pod kontrolom lokalne uprave.

Bonus video: