Turistički brod potonuo na vezu u Krtolima

O incidentu su obaviještene nadležne službe - Lučka kapetanija Kotor, Inspekcija sigurnosti plovidbe, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Služba zaštite i spašavanja Tivta

47320 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Služba zaštite i spasavanja Tivat
Foto: Služba zaštite i spasavanja Tivat

Turistički brod "Knez Lipovac II" potonuo je večeras na vezu na Obali Đuraševića u Krtolima kod Tivta.

Drveni brod dugačak preko 20 metara nagnuo se na lijevi bok i pod za sada još neutvrđenim okolnostima, potonuo u plićak na mjestu na kojem je bio vezan tzv. četverovezu.

Na "Knezu Lipovcu II" u trenutku nesreće, navodno nije bilo nikoga od članova posade.

Brod je potonuo pod udarima orkanske bure koja trenutno u Boki duva brzinom od preko 60 čvorova.

Zbog oluje i mraka trenutno se ne može sa sigurnošću utvrditi ima li izliva nafte i ulja u more iz potopljenog broda.

O incidentu su obaviještene nadležne službe - Lučka kapetanija Kotor, Inspekcija sigurnosti plovidbe, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Služba zaštite i spašavanja Tivta.

Iako su predstavnici tih službi izašli na lice mjesta, zbog nevremena, mraka i orkanske bure za sada se ništa konkretnije ne može preduzeti.

brod Knez Lipovac II
foto: Služba zaštite i spasavanja Tivat

Vlasnik broda će svakako dobiti zvaničan nalog da, kada to vremenske prilike dozvole, podigne i ukloni havarisano plovilo.

Pitanje je međutim, da li će se drveni brod u međuvremenu pod udarima vjetra i valova koji trup "Kneza Lioovca II" "kotrljaju" po morskom dnu u plićaku, do tada dodatno oštetiti ili možda čak potpuno razoriti ovaj brod.

Bonus video: