Kotor ponudio da pošalje Službu zaštite i spasavanja u turski Gaziantep, spremni da prime i grupu djece

"To bi mogao biti jedan razred zajedno sa učiteljima, kako bi nastavu mogli imati i ovdje na svom jeziku i po svom programu, dok se ne stvore uslovi za bezbjedan povratak i nesmetano odvijanje nastave u Gaziantepu", kazao je Jokić

17816 pregleda 15 komentar(a)
Jokić, Foto: Facebook
Jokić, Foto: Facebook

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić ponudio je da pošalje gradsku jedinicu Službe zaštite i spasavanja u pobratimski grad Gaziantep u Turskoj, radi pomoći nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

To se navodi u pismu Opštine Kotor upućenom Fatmi Sahin gradonačelnici Gaziantepa, uz napomenu da su spremni i da prime grupu djece školskog uzrasta koja su izgubila svoje domove, "pri čemu bi Kotor obezbijedio smještaj, ishranu i prostor za izvođenje nastave".

"To bi mogao biti jedan razred zajedno sa učiteljima, kako bi nastavu mogli imati i ovdje na svom jeziku i po svom programu, dok se ne stvore uslovi za bezbjedan povratak i nesmetano odvijanje nastave u Gaziantepu", kazao je Jokić.

Zemljotres magnitude 7,8 stepeni Rihtera pogodio je rano jutros južnu Tursku , a osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regionu, uključujući susjednu Siriju.

"Duboko smo potreseni slikama razornog zemljotresa koji je jutros zadesio Gaziantep i čitavu regiju. U ime građana Kotora i svoje lično ime upućujem iskreno saučešće gradskoj upravi i porodicama stradalih", istakao je Jokić.

On je podsjetio da je Kotor i Crnogorsko primorje prije četiri decenije takođe zadesio katastrofalni zemljotres, te da su "u potpunosti svjesni težine situacije u kojoj se Turska nalazi".

"Kao prijateljski, pobratimski grad želimo pružiti podršku građanima Gaziantepa, na raspolaganju smo i za svaku drugu vrstu pomoći u okviru naših mogućnosti i kapaciteta", naglasio je Jokić.

"Želimo da znate da su Kotor i Kotorani uz vas u ovim teškim trenucima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: