Odluka Vlade: Tim za traganje i spasavanje iz ruševina ide u Tursku

Vlada Turske uputila zahtjev za pomoć preko Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih nacija

20185 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila informaciju o upućivanju tima za traganje i spasavanja iz ruševina u Tursku.

U tom dokumentu se navodi da je vlada Turske uputila zahtjev za pomoć preko Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih nacija, radi spasavanja stanovništva od jutrošnjeg razornog zemljotresa.

"Operativno-komunikacioni centar 112 Direktorata za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je operativna kontakt tačka sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije (ERCC) Generalnog direktrorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (operativno tijelo Mehanizma Unije za civilnu zaštitu) primio je zahtjev za pomoć u vidu timova za traganje i spasavanje iz ruševina – lakog, srednjeg i teškog i medicinskih timova (za prvu pomoć i zbrinjavanje stanovništva), 6. februara 2023. godine", navodi se u usvojenoj Informaciji, kako je saopšteno iz Vlade

Pomoć je zatražena i preko NATO-a i UN organizacija. Zemljotres je pogodio deset gradova u Turskoj, a u toj zemlji je stradala najmanje 1.541 osoba.

"Zbog traganja i spasavanja iz ruševina Vlada Republike Turske je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spasavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu. Sagledavajući dostavljeni Zahtjev za pomoć, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremio tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i 5 pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje. Direktorat za zaštitu i spasavanje je Timu obezbijedio radni kombinezon, vatrogasni pojas, zaštitni šljem, radne rukavice, radnu obuću, vreće za spavanje, komplete za pružanje prve pomoći, kape, vunene rukavice, sredstva za komunikaciju – TETRA radio-stanice, dva modema i dron.

"Radi operativnosti timu je potrebno obezbijediti sljedeće: zimske jakne, pododijela (aktivni veš), pamučne trenerke, torbu sa ljekovima i sredstvima za dezinfekciju i hirurške rukavice, bankovnu karticu sa iznosom od 10.000 eura za vođu tima i neograničen mobilni internet za menadžment tima (5 osoba). Takođe, potrebno je obezbijediti i osiguranje članovima tima", dodaje se u usvojenom dokumentu.

Transport će se obaviti avionom kompanije "Turkish Airlines" do Istanbula.

"Takođe, shodno Zahtjevu Republike Turske za slanje medicinskih timova Direktorat za zaštitu i spasavanje je informisao Ministarstvo zdravlja o potrebi pripreme i slanja medicinskih timova, međutum dobili smo informaciju da nisu u mogućnosti da pošalju pomoć u vidu doktora i nižeg medicinskog osoblja. Da bi se ova pomoć pružila Republici Turskoj, potrebno je da Vlada Crne Gore donese odluku o upućivanju tima za traganje i spasavanje iz ruševina, kao pomoć Republici Turskoj (član 8, stav 1 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spasavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu (“Službeni list CG, br. 61/08, 31/17, 34/17 i 46/19))", zaključuje se u usvojenoj Informaciji.

Bonus video: