Grupa vatrogasaca večeras neće ići u Tursku, ambasada zamolila da se put odgodi

Komandir SZS Nikšić Slavko Tadić je pojasnio da su, kao savez vatrogasaca, kontaktirali atašea Republike Turske i ponudili pomoć

46128 pregleda 12 komentar(a)
Detalj iz Turske, Foto: Reuters
Detalj iz Turske, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2023. 20:26h

Grupa od oko 50 crnogorskih vatrogasaca, koja se ponudila da pruži pomoć Turskoj nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu državu i Siriju, večeras se nije uputila ka toj državi.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Goran Janković kazao je "Vijestima" da je Ambasada Turske zamolila da se put crnogorskih spasilaca odgodi za dan ili dva, zbog organizacije na terenu u toj zemlji.

"Ambasada Turske zahvalna je crnogorskim vatrogascima i spasiocima. Mi smo pripravni i bićemo spremni odmah za polijetanje, onog trenutka kad nam iz ambasade upute poziv da smo neophodni u bilo kojem pogođenom gradu u Turskoj", rekao je on.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić kazao je prethodno "Vijestima" da su obaviješteni da je navodno otkazan let iz Podgorice planiran za 20.30 sati.

Na sajtu Aerodroma Crne Gore, navodi se da je čekiranje za let kompanije Turkish Airlines za Istanbul u toku, ali da je let pomjeren sa 20.30 za 22 sata.

Tadić je pojasnio da su, kao savez vatrogasaca, kontaktirali atašea Republike Turske i ponudili pomoć i da su dobili "zeleno svjetlo" predsjednika opština koji su bili u komunikaciji sa atašeom.

Tvrdi da su vatrogasci sa spiska, koji je dostavljen od strane opštinskih čelnika, prošli neophodnu obuku za traganje i spasavanje iz ruševina, kao i da posjeduju neophodnu opremu.

"Naši spasioci se vraćaju u svoje jedinice i čekaju zahtjeve Kriznog štaba Republike Turske i informacije o novom letu. U kontaktu samo sa atašeom Turske republike i čekamo njihove zahtjeve", rekao je Tadić.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila informaciju o upućivanju drugog, posebnog tima za traganje i spasavanja iz ruševina u Tursku.

Bonus video: