AMSCG: Pažnja zbog odrona i jakih udara vjetra

"Saobraćaj u prekidu za sve kategorije vozila na regionalnom putu Mojkovac - Đurđevića Tara u mjestu Dobrilovina, dok na putnim pravcima Šavnik - Žabljak i Rožaje - Kula - Peć nije dozvoljeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima"

3902 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Auto moto savez Crne Gore (AMSCG) saopštio je da se u južnim predjelima saobraća na suvim kolovozima, dok je u sjevernim i centralnim predjelima zbog niskih temperatura mjestimično izražena poledica.

"Skrećemo pažnju na povremene udare vjetra, a učestala je pojava sitnijih odrona pa je neophodna dodatna opreznost. Savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu trenutnom stanju na putu i poštovanje pravila saobraćaja", dodaju iz AMSCG.

U saopštenju navode da je saobraćaj u prekidu za sve kategorije vozila na regionalnom putu Mojkovac - Đurđevića Tara u mjestu Dobrilovina, dok na putnom pravcu Šavnik - Žabljak nije dozvoljeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima.

Kamionima sa prikolicom i šleperima nije dozvoljeno kretanje i na putnom pravcu Rožaje - Kula - Peć.

"Tunel Vrmac na magistralnom putu M-1 dionica Kotor-Krtolska raskrsnica biće zatvoren do 14.02.2023.godine do 17.00 sati zbog radova na sanaciji kanalizacionog kolektora. Za vrijeme trajanja obustave može se koristiti alternativni putni pravac Kotor - Trojica - Radanovići. Zbog radova na rekonstrukciji dijela magistralnog puta M-4 dionica centar Tuzi (od skretanja za Šipčanik do planiranog kružnog toka-Faza 1) došlo je do totalne obustave saobraćaja za sve vrste vozila. Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, saobraćaj će se odvijati lokalnim saobraćajnicama", piše u saopštenju.

Iz AMCG dodaju da se na magistralnom putu Podgorica - Bioče od 1. februara do 1. marta odobrava promjena režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni kao i povremena obustava ne duža od 15 minuta zbog izvođenja radova na izgradnji bulevara Vilija Branta (od ukrštanja sa Mosorskom ulicom do kružnog toka-skretanje za auto- put).

"Na magistralnom putu M-5 dionica Rožaje - Špiljani u toku je rekonstrukcija puta. Saobraćaj se obavlja naizmjenično na mjestima izvodjenja radova.

Na magistralnom putu Rožaje - Berane u mjestu Baza saobraćaj se obavlja jednom trakom naizmjenično.

Od 30.01.2023.godine izvodiće se radovi na dionici naspram Komandnog centra tunela Sozina zbog čega će se povremeno saobraćati naizmjenično i neophodno je poštovanje privremene saobraćajne signalizacije.

Od 01.01.2023 do 30.04.2023. godine na magistralnom putu M-11 Lepetani - Tivat - Krtolska raskrsnica u mjestu Donja Lastva promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvođenja radova.

Promijenjen je režim saobraćaja od raskrsnice Podgorica - Cetinje - Nikšić do Komanskog mosta", kažu iz AMSCG.

Navode da se na auto-putu saobraćaj obavlja bez izmjena u režimu.

Napominju da je u periodu od 15. novembra 2022. do 1. aprila 2023. godine upotreba pneumatika za zimsku upotrebu za sva motorna vozila obavezna na putevima gdje je to naznačeno signalizacijom, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

"Kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, snijeg, led ili poledica na kolovozu) na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4 mm. Na auto putu posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sva vozila. Za vrijeme sniježnih padavina zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na dionicama preko planinskih prevoja u skladu sa postavljenom saobraćajnim signalizacijom", navodi se u saopštenju.

Apelovali su na vozače da voze oprezno u skladu sa ograničenjima brzine i uz držanje propisanog rastojanja izmedju vozila.

"Intenzitet saobraćaja je umjeren na putevima van gradskih sredina. U protekla 24 sata na putevima u zemlji dogodilo se 15 saobraćajnih nezgode u kojima su četiri osobe zadobile lakše povrede", zaključuju iz AMSCG.

Bonus video: