Državni tužioci pokazali nezainteresovanost i pasivnost

Generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović rekla je da, iako su deklarativno istrage napada na novinare i njihovu imovinu godinama prioritet nadležnih državnih organa, i dalje u većini slučajeva ne postoji zadovoljenje pravde

1974 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Državni tužioci u najtežim predmetima napada na novinare i njihovu imovinu pokazali su neprihvatljivu nezainteresovanost i pasivnost, pokazala je analiza Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

Generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović rekla je da, iako su deklarativno istrage napada na novinare i njihovu imovinu godinama prioritet nadležnih državnih organa, i dalje u većini slučajeva ne postoji zadovoljenje pravde.

Prema njenim riječima, to se tiče jednog ubistva i više predmeta nanošenja teških telesnih povreda novinara, koji su različito krivično kvalifikovani.

Radulović je kazala da Državno tužilaštvo još nije ispunilo preporuke Komisije za istrage napada na novinare, uprkos obavezama iz ključnih pregovaračkih poglavlja i navodima Evropske komisije u Izvještaju za 2022. godinu da nije došlo do pomaka u kritičnim starim slučajevima.

DPNCG je, kako je objasnila Radulović, na bazi javno dostupnih podataka, kontakata sa izvorima i uvida u pojedine predmete, analiziralo nekoliko najtežih neriješenih napada na novinare i ubistvo i sačinilo preporuke i zaključke.

Radulović je kazala da će preporuke i zaključke uputiti Državnom tužilaštvu i ostalim nadležnim instnitucijama u očekuvanju da napadi da svi napadi na novinare i imovinu medija budu pravosnažno okončani.

Ona je rekla da je Analiza pokazala da su u najtežim predmetima državni tužioci pokazali neprihvatljivu nezainteresovanost i pasivnost.

"Pa nijesu izlazili na lice mjesta, nijesu prisustvovali uviđaju, nijesu prisustvovali saslušanjima osumnjičenih, neke od osumnjičenih saslušavali su sa kašnjenjem od više godina, a neke osumnjičene nikada nijesu ni saslušali", istakla je Radulović.

Ona je kazala i da se sa vještačenjem povreda oštećenih i njihovim saslušanjem takođe neprimjereno kasnilo.

"U svim ovim slučajevima istrage su bile nedjelotvorne, vođene su uz brojne propuste, nijesu okončane u razumnom roku i postupalo se neblagovremeno, a što je onemogućilo otkrivanje svih izvršilaca i nalogodavaca", navela je Radulović.

Prema njenim riječima, takve istrage suprotne su evropskom standardu koji zahtijeva da ona mora biti vođena hitno i ekspeditivno, na način podoban da dovede do otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih lica, uključujući nalogodavce.

Radulović je rekla da se istrage nijesu bavile utvrđivanjem povezanosti napada na novinare sa njihovim radom.

Ona je kazala i da tokom istrage oštećenima nije omogućeno da aktivno učestvuju u postupku i koriste prava koja im zakon garantuje.

"U slučaju gdje postoji opravdana sumnja da se radilo o lažnom priznanju izvršenja krivičnog djela, nije izvršena adekvatna istraga da li je lažno priznanje dato da bi podstrekači ili nalogodavci ostali neotkriveni", istakla je Radulović.

DPNCG preporučilo je da Vrhovno državno tužilaštvo i rukovodioci državnih tužilaštava treba da izvrše uvid u spise svih predmeta napada na novinare i da utvrde propuste u dosadašnjim istragama.

"Propuste u svim istragama treba konstatovati bez obzira na mogućnost pokretanja postupaka odgovornosti zbog protoka vremena i nastupanja eventualne zastarjelosti", navodi se u preporukama DPNCG - a.

Preporučuje se da u predmetima u kojima istraga još traje rukovodioci državnih tužilaštava treba da razmotre mogućnost davanja obavezujućih uputstava postupajućim tužiocima kako bi istrage dale rezultate i kako bi se okončale u razumnom roku.

"U svim predmetima gdje je prekoračen zakonski rok od šest mjeseci za okončanje istrage, neposredno viši državni tužilac treba da traži od postupajućeg državnog tužioca da mu u skladu sa odredbama ZKP - a57 dostavi detaljno izjašnjenje o razlozima zbog kojih istraga nije okončana i da zatim preduzme potrebne mjere da se istraga okonča", smatraju u DPNCG - u.

Oni su preporučili da je u predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja potrebno utvrditi razloge za nastupanje zastarjelosti, posebno da li se može pripisati u odgovornost, odnosno propuštanje i neažurnost državnih tužilaca i u skladu sa tim eventualno preduzeti radnje u pravcu utvrđivanja odgovornosti.

"Državnim tužiocima koji postupaju u predmetima napada na novinare dati obavezujuće uputstvo da, u saradnji sa oštećenima, utvrde eventualnu povezanost napada na njih sa njihovim profesionalnim radom i da detaljno analiziraju sve tekstove koje su novinari objavili prije napada", navodi se u preporukama DPNCG - a.

Ističe se da državnim tužiocima treba dati obavezujuće uputstvo da uvijek u slučaju napada na novinare i medije izađu na lice mjesta i neposredno rukovode uviđajem, kao i da aktivno sarađuju sa oštećenima i da ih obavještavaju o svim radnjama kojima imaju pravo da prisustvuju.

Ocjenjuje se da nedjelotvorne istrage, neotkrivanje izvršilaca i nalogodavaca i nedostatak odgovornosti na strani službenih lica zbog propusta učinjenih tokom istrage, novinare obeshrabruju da se bave istraživačkim novinarstvom.

"Istovremeno, opada i povjerenje javnosti u sposobnost i spremnost institucija da obezbijede vladavinu prava i žrtvama pruže zaštitu", navode iz DPNCG - a.

Bonus video: