Uručene nagrade Iskra

"Humanost, pažnja i odgovornost jednih prema drugima moraju biti neizostavni dio zajedničkog puta razvoja lokalne zajednice i cjelokupnog društva", kazao je Zamjenik gradonačelnika Cetinja

2536 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele, Foto: Iskra
Sa dodjele, Foto: Iskra

Fond za aktivno građanstvo uručio je godišnje nagrade i priznanja za filantropiju "Iskra" za prošlu godinu.

Programska menadžerka u Fondu za aktivno građanstvo Nađa Dragović kazala je da je dodjela nagrada prilika da se oda priznanje i ukaže poštovanje svima koji doprinose stvaranju humanijeg i pravednijeg društva.

"Radosna sam što je "Iskri" – putokaza, sve više, što nam osvjetljavaju put dobročojstva i dobročinstva. Dodjeljujemo deset "Iskri": sedam specijalnih priznanja i tri nagrade, od kojih je jedna posthumna", kazala je Dragović.

Zamjenik gradonačelnika Cetinja Miloš Mudreša rekao je da humanost, pažnja i odgovornost jednih prema drugima moraju biti neizostavni dio zajedničkog puta razvoja lokalne zajednice i cjelokupnog društva.

Kako se navodi u saopštenju, preduzeće Put-Gross iz Bijelog Polja dobilo je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici.

Dobitnik nagrade za individualni doprinos je učesnik i pokretač mnogih akcija dijaspore iz Njemačke - Rožajac Hajrudin Ledinić.

"Prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije kovid -19 kada je donirao deset hiljada eura, izgradnja mosta za mještane svog rodnog sela u vrijednosti preko 70 hiljada eura, samo su neki od razloga zbog kojih je dobitnik priznanja", navodi se u saopštenju.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je profesorici francuskog i latinskog jezika Gordani Sarić.

Sarić je autorka 22 knjige ljubavne i dječije poezije, a njene pjesme uče se u osnovnoj školi.

Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa "Ana Đoković - in memoriam".

Višedecenijski rad Raseme Hekalo, jedne od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju "Oaza" iz Bijelog Polja, na polju unapređenja uslova djece sa smetnjama u razvoju nagrađen je Iskrom za građanski doprinos opštem dobru.

„Zahvaljujući desetogodišnjem predanom radu i humanosti, koja je prepoznata širom Balkana, specijalno priznanje je dobio Hilal fond“, kaže se u saopštenju.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je Cetinjaninu Aleksandru Vukoviću.

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je Sait Latić koji živi u Švajcarskoj.

Dodaje se da je Latić poznat po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama, a donirao je 20 hiljada eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici.

Specijalno priznanje za podršku mladima uručeno je kompaniji Coca Cola HBC.

Nagrada za dobročinstvo posthumno se dodjeljuje dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru.

Kosović je osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije u Podgorici, 1960. godine.

Dodjelu nagrade "Iskra organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije "Ćano Koprivica".

Bonus video: