Sindikat zdravstva: Zaposlenima uvećati koeficijente zarade, riješiti status bolnice Meljine

"Zaposlenima u zdravstvu zarade su već uvećane 12,5 odsto, dok su u drugim sektorima povećane 20 odsto, uz najavu i daljeg povećanja. Zato je potrebno hitno reagovanje Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja po ovom pitanju", navodi se u saopštenju

3136 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaposlenima u zdravstvu je potrebno hitno uvećanje koeficijenata zarada za 7,5 odsto, uz to je neophodno rješavanje statusa zaposlenih u Bolnici Meljine kao i formiranje radne grupe za rad na poglavlju zarada, u Granskom kolektivnom ugovoru.

To je zaključeno na konferenciji Sindikata zdravstva, uz napomenu da bi se ovo postiglo da je neophodno i formiranje radne grupe sa predstavnicima ministarstva zdravlja, finansija, sindikata, Ministarstva prosvjete.

"Sve to kako bi se jasno definisali i nivoi kvalifikacija i stepen složenosti poslova zaposlenih", navodi se u saoptšenju Sindikata zdravstva.

Dodaju da zahtjev za formiranje radne grupe slali sredinom prošle godine ali da se to nije desilo te da su donešen "nove izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora sa paušalnim rješenjima koja su samo zakomplikovala situaciju".

Iz Sindikata naglašavaju da su zaposlenima u zdravstvu zarade već uvećane 12,5 odsto, dok su u drugim sektorima povećane 20 odsto, uz najavu i daljeg povećanja.

Zato traže uvećanje od još 7,5 odsto i očekuju "hitno reagovanje Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja po ovom pitanju".

Naglašavaju da očekuju i hitno i konkretno rješavanje statusa zaposlenih u Bolnici Meljine koji dugi niz godina strahuju za svoju i egzistenciju svojih porodica.

Dodaju da su tražili "sastanak sa predsjednikom vlade i ministrom zdravlja kako bi smo dobili informacije o namjerama vlade i konkretnim koracima u pravcu rješavanja ovog pitanja".

Tvrde da je neprihvatljivo da se "zaposlenima produžavaju ugovori na mjesec dana, a da resorno ministarstvo i Vlada Crne Gore ne nalaze nikakva konkretna rješenja".

"Potrebno je hitno formiranje radne grupe za rad na poglavlju zarada u Granskom kolektivnom ugovoru kako bi se ispravile nepravilnosti u rasponu zarada pojedinih nivoa kvalifikacija", ističe se u saopštenju.

Tvrde da je određeni broj zanimanja je nedovoljno definisan kada su u pitanju nivoi kvalifikacija u odnosu na ECTS kredite, te da nije dovoljno definisan status zaposlenih sa bečelor diplomama u odnosu na one sa četiri godine studija.

"Nijesu definisane ni specijalizacije koje obave zdravstveni radnici koje su različitog trajanja, od jedne do tri godine. Donošenje paušalnih i ad hoc rješenja je dovelo do velikih problema. Razdvajanje na medicinski i nemedicinski kadar nije urađeno planski što je dovelo do raznih nepravilnosti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je situacija takva da "VKV radnici koji rade na održavanju zdravstvenih ustanova imaju veći koeficijent od medicinskih sestara i tehničara koji rade na hirurškim i internim klinikama".

Ističu da je ukinuta i kapitacija izabranim doktorima kao gotovo jedini način da dodatno uvećaju svoje zarade.

"Nejasan je i status farmaceuta koji i nisu bili uključeni u rad na Granskom kolektivnom ugovoru kao ni izabrani ljekari. Zdravstveni radnici koji imaju 240 ECTS kredita imaju za gotovo 200 eura manju zaradu od nemedicinskih radnika koji imaju 240 ECTS kredita", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: