Renoviraće austrougarski rezervoar u Tivtu

Počinju pripreme za obnovu reprezentativnog objekta kulturno-istorijskog nasljeđa Tivta

6526 pregleda 2 komentar(a)
Objekat u Velikom gradskom parku, Foto: Siniša Luković
Objekat u Velikom gradskom parku, Foto: Siniša Luković

Nevladina organizacija Evropski dom Tivat počela je sa pripremama za izradu projekta, odnosno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekta starog austrougarskog rezervoara za vodu, koji se nalazi u istočnom dijelu Velikog gradskog parka u Tivtu. Rezervoar je sagrađen 1899. godine kao dio vodovodnog sistema za potrebe tada novoosnovane baze austrougarske Ratne mornarice u Tivtu.

NVO Evropski dom je sa projektom rekonstrukcije konkurisala na konkursu za raspodjelu sredstava Turističke organizacije Tivat, namijenjenih zaštiti, obnovi i valorizaciji lokalne kulturne baštine, te je za njega dobila sredstva u visini od 7.200 eura.

Članica Evropskog doma, arhitekta u penziji Marija Nikolić, kazala je da je projekat obnove austrougarskog rezervoara još jedna u nizu aktivnosti ove NVO posvećenih obnovi, zaštiti i valorizaciji kompleksa Velikog gradskog parka u Tivtu, započetih prije više od 20 godina.

”Naš prvi projekat iz 2001, možda se neko sjeća, zvao se “Veliki gradski park Tivat - zaboravljena ljepota”, te nas danas čini vrlo zadovoljnim da on više nije zaboravljena ljepota. O rezervoaru za sada ne znamo previše, pa bismo iskoristili priliku da pozovemo ljude koji možda imaju fotografije, ili druga saznanja iz vremena kad se rezervoar koristio da se jave Radio Tivtu ili nama i da nam pomognu u rekonstrukciji prošlosti tog objekta. O budućem izgledu i namjeni objekta rano je još govoriti, dok se ne napravi projekat”, kazala je Nikolić dodajući da će se na izradi projekta i tehničke dokumentacije blisko sarađivati sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i njenim konzervatorima.

Taj rezervoar je svojevremeno dobijao vodu sa izvorišta Plavda kod Lepetana, a iz njega se napajala mornaričku baza - pomorski arsenal u Tivtu (Arsenale Filiale Teodo) i dio oko nje. Na objektu je dominantno kameno pročelje izvornog izgleda, sa istaknutom godinom stavljanja u funkciju, a okolina je zarasla u zapušteno nisko rastinje, sa ostacima bodljikave žičane ograde koja je ograđivala prostor ukopanog recipijenta rezervoara iz nekada potrebnih, bezbjednosnih razloga. Istorijska i arhitektonska vrijednost ovog objekta i njegovo ponovno stavljanje u funkciju potreba parka, potvrđena je i kroz izradu Studije zaštite za Veliki gradski park u Tivtu, kroz prostorno planski dokument DUP “Tivat centar”, a obnova rezervoara predviđena je i mjerama zaštite i unapređenja parka, kao i planovima razvoja tog zaštićenog područja.

Projekat koji će realizovati NVO Evropski dom, obuhvata pribavljanje konzervatorskih uslova u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i urbanističko-tehničkih uslova u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, sprovođenje konzervatorskih istraživanja te izradu tehničke dokumentacije u skladu sa relevantnim važećim propisima. Kroz izradu projekta utvrdiće se stanje objekta, mogućnost njegovog korišćenja u svrhu zaštite i promocije parka, kao i adekvatan način restauracije, konzervacije, valorizacije i promocije tog rijetkog i vrijednog objekta vodovodne infrastrukture iz vremena austrougarske vladavine. Prvi radovi na projektu, koji treba da bude završen u maju, podrazumijevaju čišćenje dijela parka u krugu oko rezervoara, uz očuvanje vrijedne flore, a što će obaviti radnici Komunalnog preduzeća Tivat koje je i zvanični upravljač zaštićenog prirodnog dobra Veliki gradski park.

Bonus video: