Crnogorski spasioci otputovali za Tursku

Vlada poslala 23 spasioca

45629 pregleda 92 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski spasioci večeras su sa Aerodroma Podgorica otputovali za Istanbul kako bi pomogli Turskoj u cilju saniranja posljedica razornog zemljotresa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spasavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremio tim za traganje i spasavanje iz ruševina - light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spasavanje, saopšteno je iz Vlade sinoć.

Direktorat za zaštitu i spasavanje je Timu obezbijedio radni kombinezon, vatrogasni pojas, zaštitni šljem, radne rukavice, radnu obuću, vreće za spavanje, komplete za pružanje prve pomoći, kape, vunene rukavice, sredstva za komunikaciju – TETRA radio-stanice, dva modema i dron.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ispratio je zajedno sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom spasioce.

Adžić je izrazio poštovanje članovima Tima koji, kako je rekao, pred sobom imaju zahtjevan, ali human zadatak.

"Ne sumnjam da ćete i ovaj put pokazati svoju obučenost i hrabrost i na ovaj način potvrditi da Crna Gora stoji uz prijateljski narod Turske", rekao je Adžić.

Kalkavan je zahvalio Timu i svima koji u ovim teškim trenucima iskazuju solidarnost što predstavlja utjehu u velikoj tragediji.

Ambasada Turske zamolila je da se put oko 50 crnogorskih spasilaca odgodi za dan ili dva, zbog organizacije na terenu u toj zemlji. Ti vatrogasci spasioci su u pripravnosti ukoliko ambasada Turske obavijesti da su potrebni.

Let za Istanbul je večeras u 20.30 časova.

Bonus video: