Udruženje podstanara: Stanodavci da se uzdrže od daljeg povećanja cijena, podstanari se nalaze u nikad težoj situaciji

"Udruženje podstanara bilježi i sve veći broj povećanih kirija usljed rasta kamatnih stopa te rasta rata stambenih kredita"

6018 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NVO Udruženje podstanara Crne Gore apelovalo je na stanodavce da se uzdrže od daljeg povećanja cijena zakupnina i da pokušaju da razumiju nikada težu situaciju u kojoj se danas nalaze podstanari.

Kako ovo Udruženje navodi u saopštenju dostavljenom medijima epidemija povećanje cijena zakupa stanova poprima sve veće razmjere.

"Pored razloga koji su bili dominantni za podizanje cijena zakupa velikog broja pristiglih građana iz Rusije i Ukrajine, te povećanja troškova života usljed svakodnevne inflacije, podstanari su dobili novi razlog da strahuju od povećanja kirija. Naime, Udruženje podstanara bilježi sve veći broj povećanih kirija usljed rasta kamatnih stopa te rasta rata stambenih kredita", piše u saopštenju.

Navode kako bilježe da se teret korisnika stambenih kredita svaljuje na podstanare na način što im se povećavaju kirije za taj, a nerijetko i veći iznos.

"Zato apelujemo na stanodavce da ne otežavaju ionako već katastrafolno težak život podstanara i da podstanari nisu krivi što su njima porasle rate stambenih kredita te da im podstanari ionako vraćaju te kredite kroz kirije. Pri tome ih podsjećamo da i sami posluju u sivom tržištu te da i pored zakona koji predviđa plaćanje poreza na ostvarenu dobit ne plaćaju porez koji se u normalnim država itekako mora plaćati", navode iz Udruženja.

Zaključuju da "što se tiče onih koji bi morali zaštititi podstanare i uopšte ovakva dešavanja te cjelokupnu politiku socijalnog stanovanja, oni su već davno pali na ispitu".