Akcija čišćenja i uređenja Morače kako bi se doprinijelo očuvanju kvaliteta vode sa izvorišta "Bolje sestre"

"Kao da nije dovoljno što se decenijama eksploatiše šljunak i time smanjuje izdašnost izvorišta "Bolje Sestre", već se godinama odlažu i ogromne količine otpada"

2936 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Regionalni vodovod
Foto: Regionalni vodovod

DOO "Zaštita prostora Crne Gore" i DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, sproveli su akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače na teritoriji prigradskog naselja Grbavci.

"Ova aktivnost bi u značajnoj mjeri trebalo da doprinese očuvanju kvaliteta vode sa izvorišta 'Bolje sestre'. Odlaganje otpada na obalama Morače je svakodnevnica, a samim tim ugrožava se izvorište Bolje sestre. Riječ je o lokacijama koje se nalaze uz riječni tok, na terenu gdje se vrši nelegalna eksploatacija i skladištenje materijala (šljunka i pijeska), a koje pripadaju drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta", kažu iz Regionalnog vodovoda.

Navode da kao da nije dovoljno što se decenijama eksploatiše šljunak i time smanjuje izdašnost izvorišta "Bolje Sestre", već se godinama odlažu i ogromne količine otpada.

"Među kojima se često mogu naći i građevinski materijal, plastika i životinjske kosti. Pored opasnosti zbog nelegalne eksploatacije šljunka i ugrožavanja izdašnosti samog izvorišta Bolje sestre, pravi se i crna ekološka tačka u sanitarnoj zaštiti vodoizvorišta", saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Bonus video: