Adrović: Crna Gora teži uspostavljanju dostojanstvenog rada

Kako je rekao, država vodi konstantan proces unapređivanja postupka ostvarivanja prava zaposlenih, podsticanja zapošljavanja i fleksibilnosti na tržištu rada

4804 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Crna Gora teži uspostavljanju dostojanstvenog rada za sve građane i pažnju posvećuje promovisanju standarda i fundamentalnih principa prava na rad, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Adrović učestvuje na 61. zasijedanju Komisije za socijalni razvoj koja se od 6. do 15. februara održava u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Navodi se da je prioritetna tema skupa kreiranje punog i produktivnog zapošljavanja i dostojanstvenog rada za sve, kao način prevazilaženja nedjednakosti kako bi se ubrzao oporavak od pandemije koronavirusa i puna implementacija Agende za održivi razvoj 2030.

Adrović je, kao jedan od panelista, istakao da je samo mjesec nakon sticanja nezavisnosti, Crna Gora 28. juna 2006. godine postala članica UN i da od tada aktivno učestvuje i doprinosi radu UN i organizacija u okviru sistema.

On je naveo da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je prenijela Agendu za održivi razvoj do 2030. u svoj nacionalni strateški okvir, usvajajući 2016. godine Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine.

„Ova strategija predstavlja krovnu i dugoročnu razvojnu strategiju zemlje kao odgovor na izazove na putu ka održivom razvoju crnogorskog društva do 2030. godine“, naveo je Adrović.

On je podsjetio da je u godinama koje su prethodile pandemiji koronavirusa, Crna Gora bilježila ekonomski rast od oko četiri odsto godišnje, koji je zaustavljen pandemijom i koji je u prvoj godini pandemije smanjen za čak 15,3 odsto.

foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

„U situaciji koja je zatekla cijeli svijet Crna Gora je relativno uspješno savladala izazove na samom početku pandemije i pokazala odgovornost donošenjem dva seta mjera, a kasnije tokom trajanja krize još tri“, podsjetio je Adrović.

Kako je naveo, Crna Gora teži uspostavljanju dostojanstvenog rada za sve i posvećuje punu pažnju promovisanju standarda i fundamentalnih principa prava na rad.

Adrović je rekao da se time ostvaruje dostojanstveni prihod, zaštita na radu, socijalno osiguranje, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka.

„Nove tehnologije i digitalizacija stvaraju nove oblike zapošljavanja i novi koncept rada u kojem još nije dovoljno razvijen sistem socijalne zaštite”, kazao je Adrović.

On je naveo da je poštovanje ključnih načela Evropskog stuba socijalnih prava od posebnog značaja, kako bi se podržalo pravedno funkcionisanje tržišta rada i sistemi socijalne zaštite, posebno u kontekstu starenja stanovništva i sve veće digitalizacije.

Adrović je kazao da se kroz socijalni dijalog posvećeno radi na postizanju dostojanstvenog rada, kroz usklađivanje radnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Kako je rekao, država vodi konstantan proces unapređivanja postupka ostvarivanja prava zaposlenih, podsticanja zapošljavanja i fleksibilnosti na tržištu rada.

„Priprema se novi, treći po redu Program dostojanstvenog rada, koji promoviše dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika, koji će biti usklađen sa novim Okvirom saradnje Vlade i UN za održivi razvoj 2023-2027”, rekao je Adrović.

On je naveo da očekuje da će se realizacijom planiranih aktivnosti adekvatno odgovoriti na izazove prouzrokovane posljedicama pojave pandemije koronavirusa i izgradnju otpornijeg tržišta rada, posebno u uslovima ekonomske krize i rastuće inflacije kao posljedica agresije Rusije na Ukrajinu.

Adrović je kazao da se unapređuje biznis ambijent za dalji razvoj ženskog preduzetništva, kao i socijalnog preduzetništva, kako bi se omogućilo da se kroz zaposlenost smanji socijalna isključenost ovih ciljnih grupa.

Kako je rekao, Crna Gora je pristupila izradi programa za uvođenje podrške za mlade ljude kroz Plan implementacije Garancije za mlade.

“Kako bi se omogućilo da svaka mlada osoba u roku od četiri mjeseca nakon što napusti obrazovanje ili osposobljavanje ili postane nezaposleno lice dobije kvalitetnu ponudu za posao, pripravništvo, dalje usavršavanje ili nastavak obrazovanja“, dodao je Adrović.

On je dodao da je u cilju smanjenja nejednakosti, osim ekonomskog, veoma važna i socijalna dimenzija sprovođenja politika.

Adrović je kazao i da Crna Gora sprovodi niz aktivnosti na unapređenju položaja ranjivih grupa.

On je podsjetio da je uveden dodatak za svu djecu do 18 godina, da je počeo sa primjenom Zakon o privremenom izdržavanju djece i osnovan Alimentacioni fond, kao i da je značajno uvećana naknada za novorođeno djete kako bi se podržale porodice i povećala stopa nataliteta.

„Istovremeno, širimo mrežu pružaoca usluga u oblasti socijalne zaštite, kao servis podrške za najranjivije kategorije društva. Osnovano je državno sklonište za žrtve trgovine ljudima. U kontinuitetu povećamo kapacitete za smještaj starijih”, istakao je on.

Adrović je ocijenio da kampanje za promociju hraniteljstva daju pozitivne rezultate u pogledu povećanja broja hraniteljskih porodica.

On je dodao da se kao podrška reformi sistema socijalne zaštite sprovodi projekat Integrisani informacioni sistem socijalnog staranja (e-Socijalni karton), kako bi socijalno ugroženi građani imali lakši i brži pristup materijalnim davanjima i kvalitetnijim uslugama socijalne zaštite, ali kako bi sistem socijalnih davanja bio pravednije raspoređen.

Bonus video: