Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine mljevenog mesa

Domaća mesara - najkvalitetnije meso u AROMA, CITY i CONTO marketima. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

33742 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

U našoj kuhinji često se spremaju jela od mljevenog mesa pa je to namirnica koju često kupujemo. Kako za druga, tako i za musake, ćufte, sarme, slane rolate ili ćevape, od kvaliteta mesa zavisiće ukus i sočnost jela. Prvi korak ka kvalitetnom jelu je, odabir mesare ili marketa gdje se prodaje meso provjerenog kvaliteta i gdje je izloženo za to namijenjenim rashladim vitrinama u besprijekornim higijenskim uslovima. Takođe je važno da obratimo pažnju na koji način mesar obrađuju meso te da su mašine i prostor za pakovanje čisti i uredni. To će nam ukazati da li se sa mesom rukovodi na ispravan način.

U zavisnosti koje jelo pripremamo zavisi i odabir mesa. Najčešće u marketima mesari samelju i izlože miješano mljeveno meso od junetine i svinjetine ili samo junetine. Prilikom izbora treba obratiti pažnju na boju, stepen masnoće te da nema samljevenih vezivnih tkiva. Po pravilu mljeveno meso prije mljevenja treba da se očisti od žilica, opni, tetiva te da nije previše masno. Na raspolaganju nam je i opcija da izaberemo određeni komad mesa koji želimo da se samelje. I u tom slučaju mesar bi trebao da očisti meso od žilica i masnih dijelova prije nego što se meso samelje. Za ćufte ili musaku i većinu drugih jela od mljevenog mesa, najbolje je odabrati miješano meso od junetine i svinjetine. Ukoliko želimo da spremamo jelo samo od jedne vrste mesa, recimo od junetine ili teletine, najbolje je odabrati dio od vrata jer ima optimalnu količinu masnoće i sočnosti.

Aroma
foto: Domaća trgovina

Nakon kupovine obavezno odložiti meso u frižider najduže 24h od momenta kupovine. Kako je u pitanju lako kvarljiv proizvod, ukoliko ga ne planiramo pripremati taj dan ili najkasnije naredni, odmah ga staviti u zamrzivač. Prilikom kupovine već zapakovanog mljevenog mesa na etiketi je označen rok trajanja i važno je da se iskoristi u tom vremenskom periodu. Prije pripreme jela najbolje je meso izvaditi iz frižidera sat vremena ranije. Ukoliko se termički obrađuje odmah nakon što se izvadi iz frižidera, meso može biti suvo i manje ukusno.

Aroma
foto: Domaća trgovina

Kvalitetno i svježe meso preduslov je za ukusno i zdravo jela pa je važno da se kupuje na provjerenim mjestima. U svim AROMA, CITY i CONTO marketima u okviru Domaće mesare obezbijeđeno je snabdijevanje mesa iz sopstvenog pogona za preradu koji je opremljenu skladu sa domaćim i svjetskim standardima higijene i prerade svježeg mesa. U ovim maketama mogu se kupiti visoko kvalitetni komadi svih vrsta svježeg mesa. Zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

Domaća mesara, biraj zdravo, svježe i ukusno!

AROMA, CITY i CONTO marketi