"Sačuvajmo Sinjajevinu": Ispostavilo se da su glasine o vojnoj vježbi tačne

Sa protesta je ponovo zatraženo ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine za regionalni park prirode

7352 pregleda 11 komentar(a)
Sa današnjih protesta u Kolašinu, Foto: Luka Zeković
Sa današnjih protesta u Kolašinu, Foto: Luka Zeković

Građanska inicijativa (GI) "Sačuvajmo Sinjajevinu" i danas je zbog vojnih aktivnosti na toj planini organizovala protest ispred kasarne u Kolašinu. Sa protesta je ponovo zatraženo “ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine za regionalni park prirode”. Pozvali su “sve političke lidere Crne Gore da ozbiljno i odgovorno pristupe rješavanju tog pitanja i da nađu alternativno rješenje za pitanje obuke pripadnika Vojske Crne Gore”.

“U ponedjeljak, ali i nekoliko prethodnih dana, bili smo primorani da se po snijegu i temperaturi desetak stepeni ispod nule, zaputimo na planinu Sinjajevinu rame uz rame sa više stotina naših i stranih vojnika, koji su jedan dio vojne vježbe obavljali na toj planini. Iskazali smo građansku neposlušnost i nepokolebljivost u pobuni protiv odluke o vojnom poligonu na ovom dragocjenom mjestu jedinstvenih prirodnih, ekonomskih i antropoloških vrijednosti”, saopšteno je na protestu.

Iz GI kažu da su polovinom januara iskazali bojazan “da bi glasine o vojnoj vježbi na Sinjajevini u najbližoj budućnosti mogle biti tačne”. Tada su, objašnjavaju, i podsjetili “po ko zna koji put, političke lidere Crne Gore na njihovo čvrsto obećanje da Sinjajevina neće biti vojni poligon”.

“Samo dva dana kasnije, premijer Dritan Abazović je utvrdio da „na Sinjajevini nema i neće biti nikakvih vojnih aktivnosti“. Dodao je i da su oni ozbiljna Vlada koja se ne bavi sa „rekla-kazala“. No, vježba se, ipak, jednim dijelom odigravala i na Sinjajevini. Bili smo živi svjedoci ovih događaja i neistina koje su izgovorene pred cijelom Crnom Gorom”, saopštili su organizatori protesta.

Poručuju da neće dozvoliti da se planina “uništi kratkovidim odlukama suprotnim javnom interesu crnogorskih građana”. Lokalne stočarske zajednice i drugi građani Crne Gore tvrde, da su “nepokolebljivi su u svojoj borbi da se to područje zaštiti i na planinu dovedu stada i krda, a ne topovi i mine, te da se razvija turizam koji neće ugroziti primarne prirodne i ekonomske vrijednosti najvećeg pašnjaka na Balkanu”.

“Sinjajevina mora ostati pašnjak koji nas hrani, izvor vode koja nas snaži, mora ostati dragulj prirode koji jeste. Sinjajevina mora biti sačuvana kao komun sa svojim vjekovnom tradicijom i pravilima korišćenja zajedničkog dobra. Dok naši stočari dobro znaju šta je komun i kako se koristi zajedničko dobro, naši političari to nemaju na horizontu svojih interesovanja. Kamo te lijepe sreće da nas predvodi neki dobar i čestit domaćin ili vrijedna planinka, koji žive od svoga rada i drže do date riječi”, poručeno je sa protesta ispred kasarane u Kolašinu.

Bonus video: