Smanjiti emisiju izduvnih gasova

U Nikšiću organizovana tribina pod nazivom "Smanjenje izduvne emisije koja potiče od drumskog saobraćaja“

1641 pregleda 0 komentar(a)
Sa tribine, Foto: DMEN
Sa tribine, Foto: DMEN

Nevladina organizacija (NVO) Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovala je tribinu pod nazivom „Smanjenje izduvne emisije koja potiče od drumskog saobraćaja“ tokom koje su predstavljena savremena rješenja u ovoj oblasti, promjene navika koje vozači mogu preduzeti, kao i standardi Evropske unije kada je u pitanju saobraćaj i dekarbonizacija.

„Cilj tribine je da animira javnost, uključujući predstavnike resornih sekretarijata Opštine Nikšić, ekoloških nevladinih organizacija i mlade ljude, učenike srednjih škola, dobijanjem pravih informacija i upoznavanjem sa opasnostima emisije izduvnih gasova iz drumskog saobraćaja. Želimo da zajednica posveti više pažnje ovom pitanju, naročito vozači kao učesnici u sabraćaju“, saopštili su iz DMEN-a.

Tribinu je vodio Marko Lučić, asistent u nastavi na Mašinskom fakultutetu Univerziteta Crne Gore, koji je, kako stoji u saopštenju za javnost, istakao da je pred Crnom Gorom veliki posao dekarbonizacije drumskog saobraćaja, u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

„Potrebno je masovnije uvoditi električne automobile. Da bi se dostigla dekarbonizacija, takođe je potrebno raditi na infrastrukturi tj. povećati mrežu punjača za električna vozila. Kao treći dominantan faktor prema ovom cilju, izdvaja se dobijanje električne energije iz obnovljivih izvora. Ništa nijesmo postigli, ako koristimo energiju iz neobnovljivih izvora“, kazao je Lučić tokom prezentacije.

Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju da se u Crnoj Gori trenutno favorizuje prevoz ličnim putničkim automobilima, koji najčešće imaju samo jednog putnika – vozača, eventualno i suvozača, a jako rijetko četiri ili pet putnika.

„U veoma maloj mjeri koristi se prevoz autobusima. Promjena navika znači zamjenu korišćenja automobila pješačenjem, kada god je to moguće, vožnju bicikla i upotrebu električnih skutera“, rekao je Lučić.

Smanjenje korišćenja automobila dovešće do smanjenja izduvne emisije, naročito uglen-dioksida, ali i ostalih gasova koji dospijevaju u vazduh i životnu sredinu i imaju negativan efekat na ljudsko zdravlje.

„Do smanjenja izduvne emisije doći ćemo poboljšanjem faktora saobraćaja i puta, što će dovesti do maksimalnog iskorišćenja potencijala motora sa unutrašnjim sagorijevanjem“, naveo je Lučić.

Učesnici tribine bili su članovi ekološke sekcije Ekonomsko-ugostiteljske škole, članovi Unified kluba iste škole, učenici Srednje stručne škole i članovi NVO Žuti leptir koja okuplja mlade ljude iz Nikšića.

Tribina je organizovana u okviru projekta „Kampanja za smanjenje emisije CO2“, koji je finansijski podržan od Ministarstva kapitalnih investicija na javnom konkursu za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti od javnog interesa „zaštita životne sredine u saobraćaju“.

Bonus video: