"Montenegro petrolu" dozvoljena proizvodnja betona, ali ne i sa šljunkom iz Morače

U novom rješenju, sudije konstatuju da nema dovoljno dokaza da bi te aktivnosti uticale na smanjenje izdašnosti obližnjeg vodoizvorišta

9963 pregleda 12 komentar(a)
Morača (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Morača (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Postrojenje kompanije "Montenegro petrol" u zetskom naselju Mahala može nastaviti sa radom, odnosno proizvodnjom betona, ali ne i da obrađuje šljunak koji potiče sa te lokacije ili iz Morače.

To se navodi u novom rješenju podgoričkog Osnovnog suda, od 8. februara.

Taj sud je prvobitno, po predlogu države, zabranio rad postrojenja te privatne kompanije.

U novom rješenju, sudije konstatuju da nema dovoljno dokaza da bi te aktivnosti uticale na smanjenje izdašnosti obližnjeg vodoizvorišta.

"Činjenica je da je kroz upravni postupak protivniku obezbjeđenja naloženo uklanjanje izgrađenih postrojenja, ali zbog toga što nisu izgrađeni u skladu sa planskim dokumentom, a ne zbog toga što je u tom postupku utvrđeno da protivnik obezbjeđenja svojim proizvodnim aktivnostima direktno utiče na smanjenje izdašnosti vodoizvorišta", navodi se u rješenju osnovnog suda u Podgorici.

Osnovni sud u Podgorici odredio je krajem 2022. privremenu mjeru kojom je zabranio podgoričkoj firmi “Montenegro petrol” d.o.o. da eksploatiše šljunak i pijesak iz korita rijeka Cijevne i Morače sa državnih parcela.

Punomoćnik kompanije “Montenegro petrol”, advokat Nikola Martinović, “Vijestima” uložio prigovor na rješenje o privremenoj mjeri vijeću Osnovnog suda.

”Određuje se privremena mjera pa se zabranjuje tuženom - protivnik obezbjeđenja ‘Montenegro petrol’ doo Podgorica da preduzme sve radnje na katastarskim parcelama broj 2227/1, 2227/3 I 2227/4, upisanim u listu nepokretnosti broj 92, KO Mahala. Privremena mjera određuje se na teret i rizik tužioca - predlagača obezbjeđenja država Crna Gora - Ministarstvo finansija i ima trajati do pravosnažnog okončanja parničnog postupka poslovne oznake P.br.5307/22. Prigovor na rješenje ne odlaže izvršenje”, navodi se u prvom rješenju podgoričkog Osnovnog suda, koje su “Vijesti” ranije objavile.

U obrazloženju tog rješenja piše da je Ministarstvo finansija podnijelo tužbu 24. novembra ove godine, radi predaje nepokretnosti i naknade štete.

”U tužbi je tužilac naveo da ima pravo svojine na katastarskim parcelama broj 2227/3, 2227/4 i 2227/1, upisnim u list nepokretnosti nroj 92 KO Mahala. Naveo je da predmetne nepokretnosti bespravno drži tuženi - protivnik obezbjeđenja i koristi ih protivno zakonu i volji vlasnika”, navodi se u obrazloženju.

Ministarstvo finansija u tužbi je navelo i da se na tim nepokretnostima nelegalno vrši iskop od kompanije “Montenegro petrol”, što je dovelo do štete na imovini države.

Bonus video: