Mitropolija traži još vremena za legalizaciju

Opština Budva prihvatila zahtjev i čeka dokumentaciju za 2.000 kvadrata konaka u manastiru Podmaine

9155 pregleda 11 komentar(a)
Manastir Podmaine, Foto: manastirpodmaine.org
Manastir Podmaine, Foto: manastirpodmaine.org

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva prihvatio je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za produženje roka kako bi dostavili dokumentaciju za legalizaciju dva objekta od ukupno 2.000 kvadrata koji su bez dozvole podignuti u kompleksu manastira Podmaine u Budvi.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi rok je produžen na neodređeni period, jer dokumentaciju koju su trebali da dostave onemogućio je hakerski napad na vladin sajt.

”Ovim putem molimo za produženje roka za dopunu našeg zahtjeva za legalizaciju za koji nam je ostavljen rok od 30 dana”, piše u zahtjevu u koji su Vijest imale uvid.

Mitropolija je predala zahtjev u maju prošle godine, da bi joj Opština Budva ostavila rok da dopuni dokumentaciju do 9. septembra. Mitropolija je potom početkom oktobra zatražila produženje roka, koje je sada Opština i prihvatila.

”S obzirom na to da arhitekte - revidenti za potrebe izrade traženih dokumenta koriste vertikalne i kose orto foto snimke sa sajta Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a da su oni zbog poznatih tehničkih potreškoća informatičke infrastrukture Vlade još nedostupni, nijesmo u stanju da ispoštujemo dati rok”, piše u zahtjevu Mitropolije.

Oni traže da se zbog toga rok produži na neodređeni period, jer kako navode u pitanju su okolnosti na koje ne mogu da utiču.

Mitropolija crnogorsko-primorska predala je u maju prošle godine Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva zahtjev za legalizaciju konaka manastira Uspenja presvete Bogorodice - Podmaine u Budvi.

Kako se navodi u zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid, Mitropolija traži legalizaciju starog konaka koji je, kako piše, izgrađen u srednjem vijeku, a čija je bruto površina 1.250 kvadrata, ali i legalizaciju novog konaka koga je izgradila bez građevinske dozvole 2000. godine čija je bruto površina 750 kvadrata.

Stari konak ima podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje, dok novi konak ima suteren, prizemlje i potkrovlje. Oba objekta, kako piše, useljena su, te nijesu prijavljena za plaćanje poreza na nepokretnost.

Mitropolija je jedan od najvećih zemljoposjednika na području budvanske opštine, te su na pojedinim njenim atraktivnim parcelama izgrađene i stambene zgrade, hoteli, ali i trgovački objekti. Aktuelnim planskim dokumentima Mitropoliji je omogućeno da gradi i na brojnim parcelama uz more i zaleđe.

Procjena je da Mitropolija na potezu od Jaza do Buljarice ima gotovo dva miliona kvadrata zemlje, od kojih su mnogi kompleksi na samoj pjeni od mora.

Na području budvanske opštine se nalazi osam pravoslavnih manastira, koji gazduju velikim zemljišnim parcelama.

U Reževićima na nekoliko parcela crkva je ucrtala turistička apartmanska naselja. Poznato je da je Mitropolija na svom zemljištu u Budvi, dobru crkve Sveta Petka izgradila hotel “Podostrog”, ali i stambene zgrade. Pored gradske kapele, takođe na dobru crkve Sveta Petka izgrađen je jednospratni objekat trgovačkog lanca HDL na koji se sada nadograđuju još četiri sprata sa stanovima.

U Mrčevom polju u zaleđu Jaza crkva takođe ima zemlju, a ništa manje vrijedna lokacija, koju crkva ima je i na Smokvici, gdje je u njenom vlasništvu 30 hiljada kvadrata zemljišta. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23 hiljade kvadrata, za koju je Mitropolija, odnosno manastir Praskvica nedavno tražio urbanističko-tehničke uslove.

Atraktivne lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju su i iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, na Brajićima Mitropolija je vlasnik 18 hiljada kvadrata, u Mažićima oko šest hiljada kvadrata. Mitropoliji na crkvenoj zemlji u Buljarici ucrtala je turističke vile, poslovno-stambene objekte, javnu garažu, sportske i rekreativne terene, park, kao i hotel. V. L.

Bonus video: