Crna Gora poslala Ukrajini oružje i opremu vrijednu oko 10 miliona eura

Vlada skinula oznaku tajnosti sa podataka Ministarstva odbrane, nakon što su i neke članice NATO počele objavu podataka o donacijama Ukrajini

57493 pregleda 216 komentar(a)
Ukrajinski vojnik tokom vojne vježbe blizu Černobilja na granici sa Bjelorusijom, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnik tokom vojne vježbe blizu Černobilja na granici sa Bjelorusijom, Foto: Rojters

Crna Gora je do sada Ukrajini poslala pomoć u naoružanju i vojnoj opremi vrijednu više od deset miliona eura, a nastaviće da i dalje pruža podršku toj državi u njenoj odbrani od agresije Ruske Federacije.

To je saopšteno “Vijestima” iz Vlade Crne Gore i Ministarstva odbrane (MO). Oni su skinuli oznaku tajnosti sa informacije šta je sve i u kojoj vrijednosti poslato kao pomoć zvaničnom Kijevu, koji se već skoro godinu dana bori sa napadom Rusije i privremenim zaposjedanjem oko petine ukrajinske državne teritorije.

”Od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, Vlada i MO su, do sada, u sedam navrata obezbjeđivali donaciju različitih vrsta humanitarne i vojne opreme, kao i municije i naoružanja. Procijenjena vrijednost dosadašnjih donacija je 10.062.905,20 eura”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane, čijim radom koordinira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA).

Prva donacija poslata Ukrajini, ukupne vrijednosti 83.650 eura, bila je neborbenog karaktera, odnosno sadržala je samo zaštitnu opremu za vojnike i tzv.suve dnevne obroke koji se koriste za ishranu vojnika u terenskim uslovima, pokazuju podaci MO dostavljeni “na upit “Vijesti”.

U toj donaciji bilo je 7.000 komada suvih dnevnih obroka, 500 šljemova, 300 komada borbenih prsluka i 600 komada balističkih zaštitnih ploča za borbene prsluke.

U drugoj donaciji, vrijednosti preko pola miliona eura, Vlada je Ukrajini poslala naoružanje iz rezervi MO i to po 600 komada minobacačkih mina kalibra 60mm i 82mm, kao i deset lakih prenosnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema (MANPADS) tipa “strela-2M”.

Ukrajina
foto: REUTERS

Treća i pojedinačno do sada najvrednija donacija naoružanja u Ukrajinu je vazdušnim putem upućena 25. jula prošle godine. U pošiljci ukupne vrijednosti 8,24 miliona eura, najznačajniji su bili laki prenosni protivvazduhoplovni raketni sistemi “strela-2M” (9K32, odnosno SA-7B Grail) kojih je tada poslato 216 komada. Ukrajini su inače, MANPADS sistemi poput vremešne, ali još uvijek upotrebljive “strele -2M” koja je masovno korišćena u nekadašnjoj JNA, veoma bitni jer sa njima ukrajinski vojnici obaraju niskoleteće ciljeve - prvenstveno ruske helikoptere i bespilotne letjelice-dronove, čak i krstareće rakete nad područjem gdje se izvode borbena dejstva.

Osim “strela-2M”, Crna Gora je tada Ukrajini poslala i ukupno 759 granata 57x438 mm kakve koriste brzometni brodski tipovi “bofors” kalibra 57mm, koji su u naoružanju rashodovanih raketnih topovnjača klase “Rade Končar” u Mornarici VCG.

Ove granate, osim “boforsovih” topova inače, mogu ispaljivati i sovjetski PVO topovi kalibra 57 mm kakve ukrajinska armija još uvijek ima u naoružanju, a osim za gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru, mogu se koristiti i za uništavanje žive sile, mehanizacije i oklopljenih sredstava neprijatelja.

Granate kalibra 57 mm sa različitim varijantama punjenja, slate su i u narednim pošiljkama koje počev od 19. avgusta prošle godine, Crna Gora realizuje u koordinaciji sa ovdašnjom ambasadom Velike Britanije. Granata kalibra 57mm u tim pošiljkama bilo je ukupno 7.277 komada.

Takođe iz mornaričkih viškova, Ukrajini je Crna Gora poslala i 7.992 komada granata kalibra 76mm sa upaljačima, a koje su bile municija brodskih topova AK-726 sovjetske proizvodnje, kojima su bili naoružani veliki patrolni brodovi klase “Split” i “Kotor”.

Pored toga, do sada je u Ukrajinu poslato i oko 2,3 miliona komada puščanih metaka kalibra 7,62mm, te 7.964 komada nevođenih raketnih zrna kalibra 57mm, za dejstvo iz vazduha po cijevima na zemlji.

U posljednjoj isporuci Crna Gora je sredinom septembra Ukrajini donirala i rezervne djelove za transportne helikoptere tipa “Mil Mi-8” kakvi su nekada bili u naoružanju VazduhoplovstvaVCG, ukupne vrijednosti 180.000 eura.

Podaci o vojnoj pomoći pruženoj Ukrajini do sada su bili označeni stepenom tajnosti, a koji je ukinut nakon što su “Vijesti” krajem januara od MO zatražile informaciju što je sve i u kojoj vrijednosti do sada iz stokova naoružanja i opreme VCG poslato u Ukrajinu.

Ukrajina
foto: REUTERS

Na pitanje zašto je to do sada bio tajni podatak kada je najveći broj drugih članica NATO, ali i država koje nisu u Alijansi a šalju naoružanje i vojnu opremu Kijevu detaljno publikovao te svoje podatke, iz MO su objasnili da je prošle godine, kad je Vlada donijela odluku da počne sa donacijama Ukrajini, “postojala procjena da zbog prirode pomoći i osjetljivosti informacija o vrstama i količinama vojne opreme i naoružanja, dokumenta vezana za donacije budu klasifikovana”.

”Nakon što su NATO saveznici počeli da objavljuju podatke o donacijama, počelo se razmišljati o ukidanju stepena tajnosti o donacijama Crne Gore, što je u konačnom i urađeno početkom februara 2023,” istakli su iz MO.

Navode i da osim slanja pomoći u naoružanju i opremi, Crna Gora namjerava da Ukrajinu podrži i kroz organizovanje rehabilitacije ranjenih pripadnika oružanih snaga te države u našim medicinskim i rehabilitacionim ustanovama.

“Vlada Crne Gore trenutno razmatra mogućnost rehabilitacije ukrajinskih ranjenika u Crnoj Gori. Vlada je zadužila resorna ministarstva da predlože model i način organizacije zbrinjavanja ukrajinskih ranjenika i njihove rehabilitacije u Crnoj Gori”, naveli su iz MO.

Nastaviće podršku, razmatraju se potrebe Ukrajine

Iz MO je “Vijestima” rečeno da će Crna Gora u koordinaciji sa NATO saveznicima nastaviti da donira Ukrajini humanitarnu i vojnu opremu, shodno svojim mogućnostima, sve dok to bude potrebno.”

”U toku je komunikacija sa Ministarstvom odbrane Ukrajine u vezi novih vrsta i količina opreme koja je neophodna oružanim snagama te zemlje i koja bi bila upućena u narednom periodu. Obzirom da lista opreme još nije usaglašena, ne možemo dati precizne informacije,” rečeno je iz MO.

Bonus video: