Tivatski vatrogasci u novoj opremi već pomažu ugroženima u Turskoj

Menadžerka Opštine Tivat Patricija Pobrić kazala je da je donacija nove opreme za SZS Tivat realiziovana kroz Projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Crnoj Gori preko kojeg je Vlada Japana od 1999. godine, raznim institucijama do sada pomogla sa ukupno preko 3 miliona eura

2609 pregleda 1 komentar(a)
Sa uručenja donacije Japana Opštini Tivat, Foto: Opština Tivat
Sa uručenja donacije Japana Opštini Tivat, Foto: Opština Tivat

Danas je u krugu bivšeg vojnog objekta Opatovo u Tivtu održana donacija opreme, koju je Ambasada Japana obezbijedila za Službu zaštite i spašavanja tog grada.

Donacija vrijedna 68.265 eura sastoji se iz 30 kompleta vatrogasnih zaštitnih odijela sa pratećom ličnom opremom, elekrohidrauličnog razvalnog alata za spašavanje povrijeđenih u saobraćajnim udesima, te mašine za punjenje prenosnih protivpožarnih aparata.

Donaciju je tivatskoj SZS i njenom načelniku Miloradu Giljači zvanično uručio ambadador Japana u Srbiji i Crnoj Gori, Takahiko Katsumata, a prisutan je bio i gradonačenik Tivta Željko Komnenović.

Menadžerka Opštine Tivat Patricija Pobrić kazala je da je donacija nove opreme za SZS Tivat realiziovana kroz Projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Crnoj Gori preko kojeg je Vlada Japana od 1999. godine, raznim institucijama do sada pomogla sa ukupno preko 3 miliona eura.

„Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori u toku istog perioda međutim, premašuje iznos od 43 miliona eura.“- istakla je Pobrić.

Zahvajujući se na doniranoj opremi za SZS, gradonačelnik Željko Komnenović je naglasio da je ovo već treći projekat podrške koji japanska ambasada realizuje u Tivtu, jer je prije nekoliko godina doniran novi reanomobil za tivatski Dom zdravlja, odnosno podržano opremanje ovdašnje osnovne škole.

"Nova savremena vatrogasna zaštitna odijela i lična zaštitna oprema, te ostala sredstva koja su predmet ove donacije značajno će poboljšati opremljenost naših vatrogasaca. Posebno nas raduje činjenica da se dio ove opreme već koristi i to u velikim međunarodnim spasilačkim naporima koji su u toku u Turskoj nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodi tu državu. Dvojica pripadnika SZS Tivat dio su spasilačkog tima iz Crne Gore koji sada djeluje u Turskoj zbog čega se dodatno potvđuje koliko je bilo značajno opremanje iz ove donacije tivatskih vatrogasaca-spasilaca.“- naglasio je Komnenović.

Ambasador Takahiko Katsumata je istakao da ga posebno raduje to što se dio donirane opreme već koristi od tivatskih vatrogasaca u Turksoj, te naglasio da je u toj državi u saniranju posljedica i spašavanju ugrošenog stanovništva, angažovan i veliki spasilački tim iz Japana, "Sa kojim će se možda vaši ljudi tamo i sresti i zajedno raditi u plemenitoj misiji na pomoći ugroženom stanovnišvu koje pati od posljedica katastrofe“.

„Čuo sam da u ljetnjim mjesecima primorski region Crne Gore često strada od požara, pa se iskreno nadam da će vam ova nova oprema pomoći da brzo i efikasno riješite te vanredne situacije. Uvjeren sam da će spasilačka oprema koja je donirana, a posebno alat za sječenje metala, pomoći da se spase više života u opasnim situacijama, istakao je abasador Katsumata.

Napomenuo je da upravljanje katastrofama je jedna od glavnih oblasti saradnje između Japana i zemalja regiona kroz „Inicijativu za saradnju na zapadnom Balkanu“, koju je 2018. godine pokrenuo pokojni japanski premijer Šinzo Abe.

Japanski dipomata je dodao da je od 1999. ambasada Japana direktno podržavala projekte koje u Crnoj Gori realizuju škole, zdravstvene ustanove, lokalne uprave i NVO, te da je do sada realizovan 51 projekat, uglavnom u oblastima zdravstva, zaštite životne sredine i socijalne zaštite.

dodjela opreme
foto: Opština Tivat

Na donaciji opreme tivatskoj SZS, ambasadoru Katsumati i Vladi Japana zahvalio je i Bojan Ćulafić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je naglasio da je ona još jedna potvrda dobrih i prijateljskih odnosa i saradnje Crne Gore i Japana.

Japanska fabrika najuspješniji crnogorski izvoznik

Ambasador Katsumata je na pitanje „Vijesti“ o ekonomskim odnosima dvije država istakao da je nekoliko privatnih investitora iz zemlje izlazećeg sunca već godinama prisutno i uspješno posluje u Crnoj Gori, navodeći kao najbolji primjer fabriku „Daido Metal“ iz Kotora koja proizvodi klizne ležajeve za automobilsku industriju i svoju kompletnu godišnju proizvodnju izvozi širom svijeta. Proizvode kotorske fabrike u svoje motore ugrađuju najzvučnija svjetska imena u auto industriji poput Mercedesa, Honde, Volvoa, Renoa, Nisana.

Uz to, veliki broj crnogorskih pomoraca plovi na tankerima za sirovu naftu i LNG tankerima za gas jednog od najvećih japanskih brodara - kompanje Mitsui OSK Line, a japanski kapital je i iza najvećeg i najmodernijeg Centra za obuku pomorac u Crnoj Gori – Azalea u Bijeloj.

"Ima još dosta prilika i prostora da se proširi ekonomska saradnja naših država. Lani sam tako doveo delegaciju iz Japana u Crnu Goru a oni su ovdje tada prepoznali razne mogućnosti za ulaganja, posebno na polju obnovljive energije, zaštite u poljoprivredi, te posebno u turizmu. Tokom korone se sve ove prilike nisu mogle realizovati, ali je sada konačno došlo pravo vrijeme da zajedno dlaje radimo na unapređenju naših ekonomskih odnosa" zaključio je japanski ambasador.

Bonus video: