Komisija za elementarne nepogode u Bijelom Polju procjenjuje štetu - oštećeni mostovi, kuće, putevi...

U Bijelom Polju pristiglo oko 100 zahtjeva za procjenu štete od nevremena koje je zadesilo bjelopoljsku opštinu 18. januara, 70 prijava se odnosi na štetu u poljoprivredi, a 30 na građevinsku infrastrukturu

18319 pregleda 2 komentar(a)
Odron u Ostrelju, Foto: Jadranka Ćetković
Odron u Ostrelju, Foto: Jadranka Ćetković

Komisiji za elementarne nepogode za procjenu štete od nevremena, koje je zadesilo bjelopoljsku opštinu 18. januara, do sada je pristiglo oko 100 zahtjeva građana.

U toj opštini oštećeno je desetak mostova, poplavljena su prizemlja kuća, podrumi, pomoćni objekti, štale, sutereni, dvorišta poljoprivredni usjevi…

Predsjednik Komisije Vladimir Femić kazao je se 70 zahtjeva odnosi na poljoprivredne štete na imanjima, voćnjacima i pomoćnim objektima, dok se 30 odnosi na građevinsku infrastrukturu.

”Veliki broj zahtjeva se odnosi na oštećenje i izgradnju potpornih zidova. Komisija je dužna da po pristiglim zahtjevima izađe na lice mjesta, sagleda stanje i izvrši procjenu nastale štete. Sveukupna procijenjena šteta se šalje na dalju nadležnost Vladi Crne Gore, republičkoj komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koja bi trebalo sa izvrši naknadu”, kazao je Femić.

Vladan Rudić iz Komisije za elementarne nepogode je kazao da su najčešće poplavljena prizemlja kuća, podrumi, sutereni štale, sušnice....

”Iako snijeg i veoma niske temperature otežavaju posao, komisija je svakodnevno na terenu i svakog dana radimo čim primimo zahtjeve”, kazao je Rudić.

Što se mostova tiče, Rudić kaže da su oštećena dva u Ravnoj rijeci, zatim u Brzavi, Žurenu i Ravnoj rijeci, gdje je rijeka Ljuboviđa odnijela stopu mosta u izgradnji, a oštećena su i dva mostića u naselju Lješnica.

Oštećeni most na Bistrici
Oštećeni most na Bistricifoto: Jadranka Ćetković

”Najgore stanje je bilo na Ušću, gdje su uništeni mobilijar i igraonica restorana ‘Ušće’, a kada su u pitanju poljoprivredna gazdinstva najviše štete pretpjeli su poljoprivrednici u Vraneškoj dolini, odakle je pristiglo najviše zahtjeva za procjenu. Poplave su uništile i dio ribnjaka u Tomaševu, vlasništvo Vladimira Rakočevića, gdje je uništeno oko 1.000 kilograma ribe, a u Bliškovu ribnjak Mila Kljajevića, gdje je stradalo 500 kilograma ribe”, kazao je Rudić.

U Potkrajcima je poplavljen podrum poljoprivredne apoteke “Gušmirović”, a pričinjena šteta iznosi oko 50 hiljada eura.

”Tu su uništeni podrumi sa agregatima i robom, sadnicama, sve je uništeno, a štetu je pretrpjela i klanica ‘Denko’ u Sutivanu, čije su podrumske prostorije takođe uništene”, kazao je Rudić.

Kuća porodice Idrizović u centru bila poplavljena
Kuća porodice Idrizović u centru bila poplavljenafoto: Jadranka Ćetković

Iz Komisije za procjenu štete apeluju da se građani prijave građanskom birou u Opštini zahtjevom, kako bi što prije izašli na teren.

Nakon što je nevrijeme praćeno vjetrom i jakom kišom pričinilo znatne štete na putnoj, komunalnoj i drugoj infrastrukturi pune ruke posla imali su i u Sekretarijatu za saobraćaj i preduzeću “Komunalno-Lim”.

Voda odnijela njivu u Prijelozima
Voda odnijela njivu u Prijelozimafoto: Jadrankla Ćetković

”Veliki problem bujični potoci pričinili su u selu Dobrinje, a bujični potoci su odvalili dio brda koje se sručilo na lokalni put Kanje-Dobrinje, zbog čega je put bio odsječen za saobraćaj. Mehanizacija preduzeća Komunalno ‘Lim’ sanirala je štete. Probleme su imali i građani Pruške, Nedakusa, Potkrajaca, Sutivana u saniranju podzemnog pružnog prelaza, kao i prema graničnom prelazu Dobrakovo, gdje je izlivanje potoka od željezničke pruge ugrozilo više kuća. Štete su pretrpjeli i u Unevini, Metanjcu i Podbrežju”, kazali su iz tog sekretarijata.

Nakon procjene štete Komisija za procjenu šteta će izvještaj dostaviti državnoj komisiji, a pomoć je obećala Vlada Crne Gore.

Bonus video: