Crveni krst uplatio ukrajinskim kolegama još 3.176 eura

Ukupan iznos koji je Crveni krst Crne Gore prikupio putem žiro računa i SMS-a i uplatio Crvenom krstu Ukrajine iznosi 95.313, 63 eura

7121 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore
Foto: Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore uplatio je Crvenom krstu Ukrajine preostalih 3.176,06 eura.

Iz te organizacije su podsjetili su da su 92.137, 57 eura koji su prikupljeni u periodu od 1. marta do 1. juna 2022. godine, uplaćene Crvenom krstu Ukrajine početkom juna prošle godine.

"Iznos od 3.176, 06 eura prikupljen je u periodu nakon prvog prenosa i uglavnom se odnosi na sredstva naplaćena preko mobilnih operatera, jer je proces prikupljanja tih sredstava išao sporije", kazali su iz Crvenog krsta.

Ukupan iznos koji je Crveni krst Crne Gore prikupio putem žiro računa i SMS-a i uplatio Crvenom krstu Ukrajine iznosi 95.313, 63 eura.

Ovim prenosom se, kako su kazali, zatvara žiro račun i SMS za prikupljanje pomoći stanovnicima Ukrajine, a njihove aktivnosti se baziraju na pružanju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koje se nalaze u Crnoj Gori.

"Crveni krst Crne Gore uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca realizuje sljedeće aktivnosti: radionice posvećene očuvanju mentalnog zdravlja i psiho-socijalnoj podršci, časove jezika, kreativne radionice za djecu, podjelu humanitarne pomoći, te pruža podršku u ostvarivanju prava zagarantovanih privremenom zaštitom. U okviru ove saradnje pokrenut je i call centar u cilju dodatne pomoći u pristupu informacijama licima iz Ukrajine, dostupan na tri jezika", saopštili su iz Crvenog krsta.

Dodaju i da uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR podržavaju osobe iz Ukrajine koja su utočište pronašla u Crnoj Gori kroz pružanje psiho-socijalne pomoći, psihološke podrške i podrške prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i ostalim pravima koja proizilaze iz njihovog statusa u zemlji.

"UNICEF je podržao realizaciju grupnih psiholoških radionica za porodice, radionica za djecu namjenjenih pomoći pri izradi domaćih zadataka, kao i organizovanje sportskih aktivnosti, takođe za djecu. U saradnji sa nadležnim institucijama Crveni krst Crne Gore kontinuirano pruža podršku izbjeglicama iz Ukrajine u ostvarivanju prava u Crnoj Gori", kazali su oni.

Bonus video: