Šćepanović: Crna Gora osma u Evropi po procentu žena naučnica, kao društvo da im pružimo podršku

Šćepanović naglašava da možemo da kažemo da smo znatno bolji od svjetskog prosjeka (nešto više od 30 odsto istraživača širom svijeta su žene), dok je u Crnoj Gori , kako kaže, taj procenat značajno veći

5744 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Crna Gora može biti ponosna svojim ženama i djevojkama koje daju maksimalan doprinos naučnoistraživačkom radu naše zemlje uključujući se u nauku još od najranijeg uzrasta u osnovnoj školi, kada se upoznaju sa prirodnim naukama, preko srednješkolskog pa univerzitetskog obrazovanja, do profesionalnog bavljenja naukom.

To je povodom 11. februara – UNESCO Međunardonog dana žena i djevojaka u nauci kazala ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Crna Gora, takođe, može biti ponosna brojkama kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom nivou, naglašava Šćepanović.

"Naime, u našoj bazi istraživača – Crnogorskoj naučnoj mreži – veći je broj žena nego muškaraca naučnika. Među doktorandima koji su stipendisti Ministarstva nauke za period od 2018-2020. godine, takođe je značajno veći broj djevojaka nego muškaraca, a isto tako je i veći broj dama koje su uspješno završile svoje doktorate iz ovog Programa stipendiranja", kazala je ona.

Dodaje i da možemo da kažemo da smo znatno bolji od svjetskog prosjeka (nešto više od 30 odsto istraživača širom svijeta su žene), dok je u Crnoj Gori , kako kaže, taj procenat značajno veći.

"S ponosom možemo da istaknemo i da smo prema Uneskovim podacima iz poslednjih pet godina, osma država u Evropi, čak prednjačimo u odnosu na brojne države srednje i zapadne Evrope po procentu žena naučnica u odnosu na ukupan broj naučnika u tim državama", saopštila je Šćepanović.

Poručuje da svi zajedno kao društvo, treba da poradimo na tome da pružimo punu podršku našim damama naučnicama, da im ne dozvolimo da njihova želja i potreba, od izuzetno velikog značaja za naše društvo, da se ostvare kao majke, bude prepreka njihovom profesionalnom bavljenju naukom.

"Jer kao što kaže čelnica Uneska: "nauka je potrebna ženama, a žene su potrebne nauci", naglašava Šćepanović.

Iz Ministarstva su podsjetili da su prema UNESCO-u, samo 33 odsto istraživača širom svijeta žene, dok su tek 12 odsto članova nacionalnih akademija nauka žene.

"Prema njihovim podacima, takođe tek 30 odsto studentkinja bira fakultet u STEM oblastima (oblasti nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike)", kažu iz Ministarstva.

Bonus video: