Regionalni vodovod: Nadležni da daju puni doprinos borbi protiv nelegalnih aktivnostima u koritu rijeke Morače

To je, kako su reklu, osnovni preduslov da Regionalni vodovod počne sa bilo kavim mjerama i aktivnostima za zaustavljanje trenda pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre“ i obezbjeđivanja neophodnih dodatnih količina vode

3709 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje dali su punu podršku naporima Vlade Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije u nastojanjima da se stane na put svim nelegalnim privrednim aktivnostima u koritu rijeke Morače.

To je, kako su reklu, osnovni preduslov da Regionalni vodovod počne sa bilo kavim mjerama i aktivnostima za zaustavljanje trenda pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre“ i obezbjeđivanja neophodnih dodatnih količina vode.

Oni su pozvali i druge nadležne državne, tužilačke i sudske organe da daju puni doprinos zaustavljanju svakog ugrožavanja životne sredine, privrednog razvoja, države Crne Gore i života sadašnje i svih budućih generacija.

Podsjećaju da je ustavna obaveza svih da zaštitimo i najoštrije sankcionišemo svaku aktivnost ove vrste.

"To je naša obaveza prema generacijama koje dolaze, jer nemamo pravo da im "oduzmemo život", poručuju u Regionalnom vodovodu.

Ističu da je najbolji primjer nedomaćinskog odnosa prema vodi je odnos prema izvorištu "Bolje Sestre“ koje je od strane UNESCO-a uvršteno među 150 najznačajnijih karstnih izvorišta u svijetu.

"Od izdašnosti izvorišta od 2600 l/s, koja je mjerena prilikom njegovog odabira da snabdijeva vodom Crnogorsko primorje, u 2021. i 2022. godini došlo je do desetorostrukog pada izdašnosti, to jest na 265 l/s", piše u saopštenju.

U Regionalnom vodovodu navode da su sve naučne analize i studije pokazale da, pored evidentnih klimatskih promjena, direktan uticaj na trend pada izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre" imaju "radovi“ koji se izvode u koritu i na obalama rijeke Morače, posebno u II i III zoni zaštite vodoizvorišta.

"To je pokazala i naučna studija ,,Monitoring, kontrola i zaštita vodoizvorišta "Bolje sestre“ koju je uradio "Geoprojekt“ DOO, koja je finansirana iz sredstava IPA INTERREG CBC IT-AL-MNE programa, čiji su rezultati prezentovani na Okruglom stolu, koji je održan, 26.11.2022. godine u organizaciji Regionalnog vodovoda. Nelegalna privredna djelatnost (nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, podizanje privrednih objekata za proizvodnju betona i asfalta...) dovela je do devastacije korita rijeke Morače a samim tim i izvorišta "Bolje Sestre“. U državi Crnoj Gori, koja je Ustavom definisana kao ekološka država, dogodio se ekocid za koji niko do sada nije odgovara. A da li će, vrijeme će pokazati", naglašavaju oni.

Podsjetili su da je rješenjem Uprave za vode iz 2008. godine o Zonama sanitarne zaštite izvorišta "Bolje Sestre" jasno naznačeno da je na području sve tri sanitarne zone zaštite zabranjena bilo kakva privredna aktivnost kako bi se zaštitila izdašnost ali i kvalitet vode ovog izvorišta.

"U skladu sa navedenim Rješenjem nikada se nije smjela obavljati bilo kakva privredna aktivnost a još manje postavljati bilo kakvi objekti za obavljanje privredne djelatnosti u Zonama sanitarne zaštite izvorišta "Bolje Sestre“. Zbog dugogodišnjeg ,,rada“, odnosno nerada nadležnih državnih, tužilačkih i sudskih organa i institucija koji su dozvolile, odnosno još uvijek dozvoljavaju bilo kakvu privrednu aktivnost na području II i III zone sanitarne zaštite izvorišta dovedeno je u pitanje uredno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja, odnosno opstanak turizma kao strateške privredne grane i opstanak države Crne Gore koja ostaje bez značajnih budžetskih sredstava. Na taj način su ugroženi životi naše i svih narednih generacija u Crnoj Gori", ocijenili su u Regionalnom vodovodu.

Bonus video: