Opštinski tim za imunizaciju u Baru: Zabrinjavajuće nizak nivo vakcinacije MMR -om

"Stavljamo na raspolaganje sve kapacitete neophodne da se proces povećanja obuhvata djece vakcinisane MMR- om, kao prioritetan za lokalnu zajednicu, sprovede u što skorijem periodu", kazao je Raičević

2286 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Bar
Sa sastanka, Foto: Opština Bar

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da niska stopa imunizacije MMR vakcinom u Baru, može biti posmatrana kao "svojevrsna vanredna situacija".

To je saopštio na prvom sastanku Opštinskog tima za rutinsku imunizaciju na teriotoriji Bara, čiji je zadatak upoznavanja roditelja i staratelja maloljetne djece o značaju rutinske imunizacije, posebno sa MMR vakcinom.

Opština Bar ima jedan od najnižih obuhvata vakcinisane djece pri čemu je svega 13 odsto djece rođene 2021. godine primilo MMR vakcinu, dok je za spriječavanje epidemije i izgradnje kolektivnog imuniteta neophodno da ta stopa bude minimum 95 odsto.

"U decembru 2022. godine u barskom Domu zdravlja MMR vakcinu primilo svega 17- oro djece, a da je u januaru taj broj iznosio 144", navodi se u saopštenju Opštine Bar.

Predsjednik Opštine Bar koji je i član tima Dušan Raičević, kazao je da prepoznaju važnost ovog ne samo zdravstvenog, već društvenog izazova sa kojim se suočava cijela država i naglasio da je neophodno kontinuirano djelovanje.

"Stavljamo na raspolaganje sve kapacitete neophodne da se proces povećanja obuhvata djece vakcinisane MMR- om, kao prioritetan za lokalnu zajednicu, sprovede u što skorijem periodu", kazao je Raičević.

Sastanku je osim Galića prisustvovala i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović, koji su iznijeli alarmantne podatke o niskom stepenu obuhvata djece vakcinisane MMR vakcinom kojom se stiče kombinovana zaštita od bolesti morbila, zaušaka i rubeole.

Galić je kazao da ovako je ponovio da ukoliko se uzme u obzir pojava morbila u susjednim državama, "situacija brzo može eskalirati u epidemiju iz razloga što je virus malih boginja jedan od najzaraznijih i u čak 30 odsto slučajeva može izazvati teške forme upale pluća, uva, mozga i moždanih ovojnica".

Raičević je kazao da iako je situacija izrazito zabrinjavajuća, "nadam se da će angažman tima i zajedničko djelovanje svih zainteserovnih strana doprinijeti tome da u kolektivnu svijest učvrstimo uvjerenje o važnosti propisane vakcinacije sve djece za njihovo zdravlje i budućnost".

Brajović je podsjetila da morbilli predstavljaju visoko zarazno oboljenje, koje nerijetko dovodi i do smrti.

"Prema podacima SZO, u periodu od 2000. do 2018. godine spriječeno je 23 miliona smrtnih slučajeva u populaciji djece zahvaljujući MMR vakcinaciji", dodala je Brajović.

Kako je objasnila, "rekordno nizak obuhvat MMR vakcinacijom u državi moguće je prevazići kroz multisektorsku saradnju, široko partnerstvo, dijalog i komunikaciju sa građanima".

"Aktivan angažman i posvećenost lokalnih vlasti okosnica je napora na promociji MMR vakcinacije, kao jedne od ključnih mjera za ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite", naglasila je Brajović.

Dodaje da iako je, "obuhvat MMR vakcinom u Baru na zabrinjavajuće niskom nivou, ohrabruje podatak da je za nepunih mjesec dana "pokrenut točak" i dokumentovan rast broja administriranih MMR vakcina".

"Da bi se dobar trend nastavio, neophodno je u kontinuitetu i sistemski plasirati jasne poruke kroz različite kanale da MMR vakcina čuva zdravlje i živote naših najmlađih, zaključila je ona.

Bonus video: