Podgorica Tivtu vratila njegovu gradsku rivu

Sporazumom je definisano da Morsko dobro do daljnjeg, bez naknade, Komunalnom ustupa na korišćenje pristanište na mulu Staničića, kako Tivćani nazivaju ključni dio obalne infrastrukture svog grada

4734 pregleda 9 komentar(a)
Pine, Foto: Siniša Luković
Pine, Foto: Siniša Luković

Vlada je dala zeleno svjetlo na sporazim koji su 7. februara potpisali JP Morsko dobro i Komunalno preduzeće Tivat o ustupanju na koriščenje tivatskom preduzeću pristaništa Pine na istoimenoj gradskoj rivi.

Time je praktično relaizovano jedno od najbitnijih predizbornih obećanja aktuelne lokalne vlasti u Tivtu predvođene gradonačelnikom Željkom Komnenovićem, a koji je najavio da će Tivat konačno doči u stuaciju da se pita sa sopstveno rivom.

Sporazumom je definisano da Morsko dobro do daljnjeg, bez naknade, Komunalnom ustupa na korišćenje pristanište na mulu Staničića, kako Tivćani nazivaju ključni dio obalne infrastrukture svog grada. Komunalnom je prenijeto pravo korišćenja i upravljanja nad glavnom operativnom obalom za pristajanje brodova u dužini od 128,5 metara, odnosno istočnim i zapadnim djelovima gradske rive dužinee 28,5 i 25,5 metara te površina kopnenog dijela od 365 kvadrata.

Prema sporazumu koji su potpisali direktori Morskog dobra i Komunalnog Mladen Mikijelj i Vučeta Stanišič, Pine se na korišćenje Tivtu prenosi sa namjenom pristaništa za plovne objekte. Komunalno može da postavi i manji privremeni objekat- natkriveni informativni pult od dva kvadrata na kojem će se davati informacije i dijeliti propagandni materijal brodara čija plovila budu pristajala na rivi. Komunalno stiče pravo da naplaćuje usluge pristajanja brodova, od čega će biti izuzet školski brod Mornarice VCG, jedrenjak “Jadran”.

Opštinska firma dužna je da formira cjenovnik usluga pristajanja i da ga dostavi na odobravanje Morskom dobru, kao i da pristanište opremi i na njemu održava javni red.

Komunalno će odmah preuzeti gazdovanje Pinima koje je već nekoliko godina bez zvaničnog korisnika-zakupca, iako je Morsko dobro ranije u nekoliko navrata tivatsku gradsku rivu nudilo u zakup. Tako se i Komunalno svojevremeno moralo nadmetati sa ostalim zainteresovanima kako bi grad kako-tako održao kontrolu nad sopstvenom gradskom rivom. Prije nekoliko godina Komunalno je izgubilo licitaciju jer nije moglo pratiti basnoslovno visoku ponudiu koju je za Pine izlicitirala jedna privatna fiorma iza koje je stajo ruski kapital. Srećom po interese grada Tivta, taj zakupac je ipak brzo odustao od tog posla.

Bonus video: