Jedan ginekolog i dva pedijatra na cijelu Zetu

Iz menadžmenta Doma zdravlja Podgorica, u sklopu kojeg za sada radi dispanzer u Golubovcima, tvrde da nema kadrovskih problema, ali i da fale kadrovi za službu pedijatrije, interne medicine i pulmološki dispanzer. Za dom zdravlja u Zagoriču još nema idejnog rješenja

21699 pregleda 19 komentar(a)
U Golubovcima četiri tima izabranih doktora za odrasle, Foto: Luka Zekovic
U Golubovcima četiri tima izabranih doktora za odrasle, Foto: Luka Zekovic

Najmlađa crnogorska opština - Zeta ima više od 20.000 zdravstvenih osiguranika, ali jedini Dom zdravlja ima svega dva pedijatra i jednog ginekologa, a stanovnici svakodnevno moraju da putuju do Podgorice kako bi uradili osnovne dijagnostičke procedure.

U Podgoricu najčešće dolaze radi procedura u Centru za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku, a stanovnici Zete tvrde i da broj ljekara za najmlađe građane i žensku populaciju nije dovoljan, jer ambulantno rade samo dva pedijatra i jedan ginekolog.

Iz menadžmenta Doma zdravlja Glavnog grada, u okviru kojeg radi i Dom zdravlja u Golubovcima, kažu da nemaju kadrovskih problema, ali i da postoji deficit određenih zdravstvenih usluga na kojima će u narednom periodu raditi.

”Opština Zeta po popisu iz 2011. godi ima 16.000 osiguranika. Procjena menadžmenta Doma zdravlja Glavnog grada je da danas u Opštini Zeta imamo preko 20.000 osiguranika. Kao što je menadžment i obećao, danas Dom zdravlja Golubovci funkcioniše sa četiri tima izabranog doktora za odrasle, kao i dva tima izabranih doktora za djecu, u dvije smjene, od 7 do 21h kao i jedan izabrani doktor za žene u jednoj smjeni od 7 do 15 časova”, odgovorili su iz ove ustanove.

Iz Doma zdravlja kažu da je većina službi u skladu sa važećim aktom o sistematizaciji popunjena kadrom, a posebno ako se uzmu u obzir i 34 ljekara koja su upućena na specijalizacije od 2021. godine i čiji povratak očekuju u narednih nekoliko godina.

”Ono što je u ovom trenutku deficit kada govorimo o ljudskim resursima je služba pedijatrije, interne medicine i pulmološki dispanzer, ali smo u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja na putu da i taj problem prevaziđemo. Trenutno u Domu zdravlja u Golubovcima nemamo kadrovskih problema”, tvrde u menadžmentu.

Dom zdravlja Golubovcima danas pruža usluge opšte medicine, zdravstvenu zaštitu djece, žena, hitnu medicinsku pomoć i patronažnu i stomatološku djelatnost.

Na nedovoljnu dostupnost primarne zdravstvene zaštite žale se i stanovnici podgoričkog naselja Zagorič. Dom zdravlja u tom naselju zatvoren je u maju 2021. godine, a pacijenti koji su bili registrovani kod izabranih doktora za odrasle, djeca i žene preusmjereni su ka ljekarima Doma zdravlja na Zlatici.

Zatvaranje dijela Doma zdravlja u ovom podgoričkom naselju, koje posljednjih godina zbog izgradnje više stambenih jedinica bilježi porast broja stanovnika, najavljeno je još prije nekoliko godina, što je izazvalo neodobravanje građana.

Iz uprave Doma zdravlja “Vijestima” su kazali da je ovaj objekat zatvoren po rješenju sanitarne inspekcije, zbog nedostojnih uslova za zaposlene i pacijente za pružanje medicinskih usluga u 21. vijeku.

”Svi osiguranici su upućeni prema novom zdravstvenom punktu na Zlatici, gdje postoje apsolutno svi uslovi za savremenu medicinsku praksu”, kazali su.

Iz Doma zdravlja su pojasnili da su u aktivnoj komunikaciji sa Glavnim gradom i da je u toku izrada idejnog projekta za gradnju multifunkcionalnog objekta u Zagoriču, u kome će 1.240 metara kvadratnih da bude izdvojeno za potrebe osiguranika.

Prema ranijim najavama, objekat u Zagoriču osim doma zdravlja trebalo bi da sadrži i apoteku, dom penzionera, kancelarije za mjesnu zajednicu, poštu i pijacu, a ukupna vrijednost investicije je oko 3,6 miliona eura.

Bonus video: