MZ "Sveti Stefan" i grupa građana iz Paštrovića traže da se odustane od bušenja tunela kod Kuljača

Mjesna zajednica i grupa građana iz Paštrovića traže da se nađe nova lokacija za tunel koji je ucrtan u budućem Prostornom planu kao dio brze ceste - zaobilaznice oko Budve, jer bi napravio nemjerljivu štetu

18486 pregleda 24 komentar(a)
Zelena tačka označava mjesto gdje mještani predlažu tunel, Foto: Privatna arhiva
Zelena tačka označava mjesto gdje mještani predlažu tunel, Foto: Privatna arhiva

Mjesna zajednica “Sveti Stefan” i grupa građana iz Paštrovića uputila je prigovor Vladinoj komisiji na predlog koncepta Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine zbog brze ceste - zaobilaznice oko Budve, zahtijevajući da se sačuva Paštrovska gora i spriječi izgradnja tunela kod sela Kuljače i pomjere gradnju nekoliko kilometara prije sela Kažanegre i Kuljače.

”Već samo ranije slali primjedbe na projekat brze ceste - zaobilaznice oko Budve u sklopu Jadransko-jonske magistrale (Mediteranski koridor Crna Gora - Hrvatska- Albanija, putna interkonekcija R1 - obilaznice oko Budve) i ukazali na brojna sela, crkve, manastire, arheološke lokalitete, tumule, gradine, tvrđave, kule, izvore, riječice, vodopade u pojasu od sela Kažanegre do sela Šaptina iznad Buljarice, predlažući izgradnju tunela prije početka šireg pojasa Paštrovske gore”, podsjetili su u prigovoru Vladi.

Oni su naveli da se u posljednjoj verziji predloga Prostornog plana pojavila opcija bušenja tunela iznad sela Kuljače prema Crmnici.

”Vjerujući da je ovo tačna informacija, nadajući se da će zaista biti izbjegnuta paštrovska sela u zaleđu, iskreno se zahvaljujemo obrađivačima plana što su u značajnoj mjeri uvažili naše primjedbe kao i primjedbe brojnih eksperata i time pokazali da im je stalo do mišljenja naroda kao i do očuvanja naše vrijedne kulturne i prirodne baštine. Takođe, najljubaznije i prijateljski molimo obrađivače da do kraja istraju na bilo kom rješenju koje izbjegava paštrovska sela u zaleđu naše obale i devastaciju i destrukciju istih”, piše u prigovoru u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuju predsjednik i član Savjeta Mjesne zajednice “Sveti Stefan” Vladislav Mitrović i Srđan Kuljača, te mještani Nemanja Kuljača (direktor Turističke organizacije Budve), Dragana Kažanegra (bivša predsjednica Odbora direktora “Sveti Stefan hoteli” AD) i građanski aktivista Blažo Kažanegra.

Kako upozoravaju, eventualna izgradnja tunela u pojasu sela Mrtvice i Kuljača može biti vrlo opasna i destruktivna za taj pojas sa bogatom kulturnom i prirodnom baštinom.

”Upravo u pojasu iznad sela Kuljače, pored prelijepih prirodnih pejzaža, nalaze se vrijedna kulturna dobra: crkva Sv. Đorđa iz 14. vijeka, stara srednjovjekovna kula (ostaci) u blizini Sv. Đorđa na jedinstvenim ulazom sa uklesanim krstom iznad glavnog ulaza, staro srednjovjekovno groblje iz 14. vijeka gdje su po predanju sahranjeni Paštrovići koji su stradali od vojske mađarskog kralja Ludviga, crkva Sv. Spasa, Manastir Duljevo, ambijentalna cjelina Berišino selo, oko dvadeset tumula u okolini crkve Sv. Đorđa, ostaci starog austrijskog puta od Kuljača do Gornje Mrtvice, stari pješački put od Kuljača do Sv. Đorđa, stari pješački put od Kuljača do Sv. Spasa, Hrast Svetog Save u blizini manastira Duljevo, kojeg je po predanju usadio Sv. Sava u 12. ili 13. vijeku, i drugih. Od prirodnih dobara na ovom području se nalaze izvor Beriška voda sa rječicom od koje sva obližnja sela (Kuljače, Dapkovići, Vojnići, pa niže Kamenovo, Vrijesno…) dobijaju vodu, izvor Pokrejnik od kojeg manastir Duljevo dobija vodu, nekoliko prelijepih vodopada sa jezercima sa potocima i mnogo toga drugog”, poručuju Paštrovići.

Kako ističu, izgradnjom tunela na lokaciji iznad sela Kažanegre i Kuljače došlo bi do ozbiljnog narušavanja kulturnog pejzaža.

”Kao i poremećaja i odsijecanja vodotokova za sela Kažanegre, Kuljače, Vojniće pa sve niže ka Vrijesnu, Podličku, Kamenovu i Pržnu, i moguće fizičke destrukcije brojnih kulturnih dobara u pojasu oko crkve Sv. Đorđa, zavisno od tačne rute planirane brze ceste, s obzirom na brojne stare puteve, staze i obredne gomile kamenja – tumule”, navode mještani.

Mapa sa znamenitostima i planiranim tunelom za brzu cestu na Paštrovskoj gori (ilustracija)
Mapa sa znamenitostima i planiranim tunelom za brzu cestu na Paštrovskoj gori (ilustracija)foto: -

Oni podsjećaju da je kulturni pejzaž Paštrovske gore nedavno uvršten među 11 najugroženijih lokaliteta baštine Evrope za 2023.

”Učinite sve što je u vašoj moći da se u potpunosti izbjegne pojas Paštrovske gore na način što ćete graditi tunel nekoliko kilometara prije sela Kažanegre i Kuljače - na mjestu iznad sela Čučuci a ispod Brajića, malo prije brda Babac jer to mjesto je idealno za izgradnju tunela koji bi išao dalje ka Crmnici. Opcija izgradnje tunela iznad sela Kažanegre i Kuljače za nas je vrlo problematična opcija jer bi trajno devastirala ovaj kraj. Prispojiti brzu cestu na postojeću saobraćajnicu Budva-Cetinje na oštroj krivini kod Lapčića, gdje bi potom nekoliko kilometara poslije Brajića trasa počela da se spušta prema Crmnici kroz dolinu u podnožju Golog vrha i Velje Trojice. Već smo ranije pominjali da je pred Upravom za zaštitu kulturnih dobara 2022. godine pokrenut postupak zaštite Paštrovske gore (sa crkvama, tumulima i gradinama) u kategoriji kulturnog pejzaža, po zahtjevu MZ Sveti Stefan. Izgradnja tunela ispod crkve Sv. Spas, probijanje ceste potom ispod ili pored lokaliteta Mrtvica i sela Kuljače i bušenje novog tunela za Crmnicu na tom lokalitetu, može značajno narušiti kulturni i prirodni pejzaž ovog jedinstvenog podneblja”, navode mještani.

Bonus video: