U Bijelom Polju održana svečanost povodom 110 godina od rođenja narodnog heroja Rifata Burdžovića Trša

Rifat Burdžović Tršo ukazom AVNOJ-a proglašen za narodnog heroja 25. septembra 1944. godine

5822 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Rifat Burdžović Tršo bio je simbol antifašističkog otpora, koji je avangardno povela ondašnja inteligencija, shvativši opasnost nadolazećeg talasa fašizma, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

On je to kazao večera na svečanoj akademiji "Sjećanje na Trša", povodom 110 godina od rođenja narodnog heroja, održanoj u Centru za kulturu, u organizaciji SUBNOR-a Crne Gore i Opštine Bijelo Polje.

Otvarajući svečanu akademiju, predsjednik Opštine je kazao da je Tršo bio kao partijski funkcioner i ratni starješina, odlučan i energičan, hrabar i požrtvovan borac.

"U toku NOB-a, organizovao je pripreme za oružani ustanak, a proglasima i direktivama se borio za učvršćivanje bratstva među Srbima, Crnogorcima, Bošnjacima i Muslimanima, a bio je organizator formiranja Treće proleterske sandžačke udarne brigade. Rifat Burdžović Tršo, zajedno sa komandantom brigade Vladimirom Kneževićem Volođom i komandatom četvrtog bataljona Tomašem Žižićem, u selu Trnovu, kod Mrkonjić grada, u noći između 2. i 3. oktobra 1942. godine, zvjerski je ubijen i bačeni u jamu Grujića na Baračkom brdu", podsjetio je Smolović.

Dodao je da zbog toga treba da budemo ponosni što je naša sredina iznjedrila kosmopolitsku ličnost - Rifata Burdžovića Trša, čiji značaj je vanvremen.

Smolović je naveo da je Tršo stekao religijsko znanje na vjerskom vrelu, a priklonio se uzvišenom univerzalnom kodeksu moralnosti i ljudskosti u odbrani svoje zemlje antifašističkom borbom, što je njegov lika uzdiglo na pijedestal vječnog divljenja i poštovanja.

O Rifatu Burdžoviću Tršu, koji je ukazom AVNOJ-a proglašen za narodnog heroja 25. septembra 1944. godine, govorio je i akademik Radovan Radonjić iz SUBNOR-a.

On je istakao da mu velika čast ukazana pozivom da po drugi put na istom mjestu govori o velikom umniku, čovjeku, borcu, heroju, građaninu svijeta u punom smislu te riječi.

Radovan Radonjić
Radovan Radonjićfoto: Jadranka Ćetković

"I samo su ljudi njegovog kova, njegovog znanja, hrabrosti, mogli biti to što je bio naš Tršo. Borac, pjesnik, pisac, drug, prijatelj, sportsita, koji je uspio u svojoj borbi, uprkos činjenici da je mlad i na nesrećan način izgubio život, jer ono što su on i drugu ‘Tršovci’ započeli još nikada nije dostignuto. Tršo je dio najsjajnijeg sazvežđa i uvijek možete preoznati njegovu zvijedu kao najsjajniju”, kazao je akademik Radonjić.

Autor knjiga poezije “Tršo” književnik Saladin Dino Burdžović, koji je poetskim opusom oživio lik i djelo narodnog heroja, kazao je da na taj način želi da oživi počast velikom narodnom heroju.

Saladin Burdžović
Saladin Burdžovićfoto: Jadranka Ćetković

"Rifat Burdžović Tršo ne treba ni Makedoncima, ni Srbima, ni Bosancima, ali je potreban nama u Crnoj Gori, naročito nama u Bijelom Polju, jer sam ubijeđen da među našom omladinom, generacijama koje dolaze, ima dosta Rifata, Vladimira, Tomaša, možda se ne zovu tako, ali su naša nada u koju vjerujemo i koji će od ove države napraviti modernu i evropsku”, istakao je Burdžović.

Prije svečane akademije delegacija SUNBOR-a, Opštine, akademici i građani Bijelog Polja položili su vijenac pored biste Rifata Burdžovića Trša, a tokom akademije prikazan je film o ovom narodnom heroju.

Bonus video: