Proglašeni pobjednici likovnog i literarnog konkursa "Zeleno budućnost ima, zelena Planeta svima"

Prvoplasirani učenici na oba konkursa dobili su po laptop, drugoplasirani tablet, dok je trećeplasiranim učenicima pripao pametni sat

2156 pregleda 0 komentar(a)
Nagrađeni učesnici, Foto: NVO Fors Montenegro
Nagrađeni učesnici, Foto: NVO Fors Montenegro

Pobjednici likovnog takmičenja na temu "Zeleno budućnost ima, zelena Planeta svima", u organizaciji NVO Fors Montenegro, su učenici sedmog razreda Osnovne škole "Dušan Bojović" iz nikšićke Župe, koji su osvojili prvo i treće mjesto, Milisav Korać i Andrija Bezmarević, dok je Anji Veljić iz OŠ "Vuk Karadžić" u Beranama pripalo drugo mjesto.

Na konkurs je pristiglo 19 radova iz pet osnovnih škola u kojima se sprovodi projekat "Eko škola", u okviru koga je i organizovano pomenuto takmičenje

"Takmičenje je organizovano sa ciljem podizanja svijesti djece, ali i čitave zajednice, o važnosti zaštite životne sredine, kao i o koracima koje svako od nas može da preduzme kako bi doprinio očuvanju okoline i prirodnih resursa. Ova, kao i mnoge druge aktivnosti pomenutog projekta, usmjerene su upravo na djecu školskog uzrasta", saopštili su iz Fors Montenegra.

Krajem prošle godine sprovedeno je i literarno takmičenje za učenike drugog razreda pet srednjih škola iz opština u kojima se projekat sprovodi, a tema je bila "Čovjek, čuvar prirode". Od 14 radova najbolji je bio rad Berne Sutović iz Gimnazije "30. septembar" u Rožajama, drugo mjesto je pripalo Dalili Agović, a treće Aldinu Prentiću, učenicima Srednje mješovite škole u Petnjici.

Prvoplasirani učenici na oba konkursa dobili su po laptop, drugoplasirani tablet, dok je trećeplasiranim učenicima pripao pametni sat.

Projekat "Eko škola" realizuje se u 14 opština u Crnoj Gori: Nikšiću, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Gusinju, Andrijevici, Plavu, Petnjici, Mojkovcu, Kolašinu i Danilovgradu.

"Cilj projekta je upoznavanje građana, a naročito najmlađih članova našeg društva, sa značajem zaštite životne sredine i ublažavanjem posljedica klimatskih promjena, kao i usvajanje ekološki odgovornijeg ponašanja", naveli su iz Fors-a.

Glavne aktivnosti projekta, pored radionica i takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola, uključuju i obuke za članove ekoloških organizacija i javnih institucija, postavljanje nove LED rasvjete u školama kojom se doprinosi njihovoj energetskoj efikasnosti, debate na teme u vezi sa zaštitom životne sredine, izradu mobilne aplikacije i publikacija, promovisanje smanjenja upotrebe plastičnih kesa...

Projekat "Eko škola", koji je počeo 1. avgusta 2021. godine, finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Bonus video: