Sniježni mart na Vučju pokrio bi januarski gubitak

Na Vučju zadovoljni posjetom od kada imaju snijega, ali ističu da su rezultati daleko od očekivanih

11858 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa Vučja, Foto: Mediabiro.tv
Detalj sa Vučja, Foto: Mediabiro.tv

Suvi januar pomrsio je konce turističkim radnicima u zimskim centrima, ali se svi nadaju da će im mart nadoknaditi štetu. Tako je i u turističkom centru (TC) Vučje, najvećem ski-centru u centralnom dijelu Crne Gore, udaljenom dvadesetak kilometara od Nikšića.

”Za novogodišnje praznike smo imali lijepu posjećenost, a onda su uslijedila otkazivanja jer nije bilo snijega. Izgubili smo i mnoge škole skijanja, ali pokušavamo sve to da nadomjestimo. Nadamo se da će snijega biti dovoljno i da će sezona biti produžena do marta”, kazala je “Vijestima” direktorica TC Vučje Anđa Vukčević Zorić.

Vučje je kao stvoreno za porodični odmor, a ljubitelji snijega pored skijanja i sankanja, imaju mogućnost za turno skijanje, šetnju na krpljama, a tu je i nezaobilazna bogata gastronomska ponuda. Sve to su, nada se Vukčević Zorić, uz činjenicu da su, kako je kazala, staze odlično pripremljene, ski-liftovi u funkciji, a put prohodan, dovoljni razlozi da posjetioci, prije svega iz Crne Gore, ali i tradicionalni gosti iz Dubrovnika i Trebinja, dođu u TC Vučje, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.370 metara.

Skijanje se brzo uči
Skijanje se brzo učifoto: Mediabiro.tv

”Od onog momenta kada je visina snježnog pokrivača bila dovoljna, imamo veliki broj posjetilaca iz cijele Crne Gore, a najviše iz Nikšića, Podgorice i sa primorja. Zadovoljni smo sa popunjenošću hotela, posebno vikendom. Imamo najava do sredine marta, tako da se nadamo da će snijega biti dovoljno i da će moći da se skijaju do kraja marta. Ne možemo da budemo nezadovoljni, ali daleko je to od rezultata kakve smo očekivali. Prošle sedmice nam naruku nijesu išle ni vremenske prilike, ni nestanak električne energije. I to nas je malo omelo. U januaru, ukupno deset dana nijesmo imali struje. To su nam dodatni troškovi i umnogome nas ograničavaju. Iako imamo agregat, kada nema struje ski-lift nije u mogućnosti da radi”, kazala je direktorica TC Vučje.

Visina snježnog pokrivača na stazi je preko metar, a Vukčević Zorić ističe da pošto je sezona počela kasno, nijesu organizovali neke događaje. Uostalom, kako je sa osmijehom kazala, goste koji ih zovu interesuju samo dvije stvari: ima li snijega i da li su ski-liftovi u funkciji. Na oba pitanja odgovor je potvrdan i to je ono što turističke poslenike ovog centra najviše raduje.

Snijega trenutno ima u izobilju
Snijega trenutno ima u izobiljufoto: TC Vučje

Dnevni ski-pas na rekreativnoj stazi je 12 eura, na ciciban pet eura, dok je iznamljivanje opreme deset eura. Velika i ciciban staza na Vučju otvorene su svakog dan od 10 do 16 časova. TC ima i besplatan parking, kapaciteta oko 200 mjesta, a Turistička organizacija Nikšić i Privredna komora Crne Gore organizovale su besplatana prevoz do Vučja, subotom i nedjeljom. Polazak je u 10 sati, ispred hotela “Onogošt”, dok je povaratak u 16 časova.

Posmatranje zvijezda i avanturistički park noviteti za ljeto

Već godinama TC Vučje nije prepoznat samo kao ski-centar, već i kao omiljena destinacija tokom ljetnje sezone. Vukčević Zorić ističe da se već spremaju za ljetnju turističku sezonu, a u planu su i noviteti.

”Od ove godine krenućemo sa novim segmentom ponude - avanturistički park koji smo napravili kroz subvenciju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. Tu su i biće jahačke ture i imamo goste koji dolaze isključivo zbog tih tura. Imaćemo još jedan novi proizvod - posmatranje zvijezda. Bićemo jedini lokalitet u Nikšiću koji će pružati uslugu posmatranja zvijezda kroz aplikaciju. Radićemo i na unapređenju kružnih staza, poput kružne ture na Dažniku”.

Bonus video: