Svako šesto domaćinstvo u opštini Nikšić ima psa

U toku popisa podnijeta je jedna krivična prijava zbog sumnje na krivično djelo ubijanje i mučenje životinja, i više inicijativa za komunalni i inspekcijski nadzor prema lokalnim organima zbog kršenja Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca

7506 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Skoro svako šesto domaćinstvo u opštini Nikšić drži psa. To je pokazao prvi popis pasa koji je u Nikšiću sproveden u periodu od 17. avgusta 2022. do 26. januara 2023. godine, u partnerstvu Udruženja Korina i Opštine Nikšić.

Popisom je identifikovano 5.858 vlasničkih pasa u ukupno 3.643 domaćinstva, a skoro 70 odsto domaćinstava drži po jednog psa.

Popis je pokazao da je manje od jedne četvrtine vlasničkih pasa na propisan način identifikovano (mikročipovano) i registrovano (upisano u centralni registar pasa), dok više od 70 odsto vlasničkih pasa u Nikšiću ne posjeduje identifikacioni dokument (pasoš) i nije obilježeno mikročipom.

" posljednje tri godine samo 35 odsto vlasničkih pasa je primilo obaveznu vakcinu protiv bjesnila... Zahvaljujući popisu, za nešto više od pet mjeseci u opštini Nikšić je mikročipovano 1.436 pasa, a 1.146 vakcinisano protiv bjesnila. Svi oni automatski dobijaju i pasoš. Iako se već par godina u Nikšiću sprovodi trajna sterilizacija uličnih pasa, jedva 11 odsto vlasničkih pasa je sterilisano/kastrirano, a skoro 5.000 njih nije", navodi se u saopštenju Udruženja Korina.

Ističu da se svi podaci odnose na početno stanje prije popisa.

U godini koja je prethodila popisu, 13 pasa je bilo pozitivno na lajšmaniozu, jedinu zaraznu bolest koja je, osim bjesnila, bila predmet popisa, a 96 odsto uopšte nije testirano u posljednje godinu dana.

Skoro jedna trećina pasa, kako se navodi u saopštenju Udruženja Korina, se drži na lancu sa ili bez sajle, u boksu ili drugom manjem ograđenom prostoru jedna čevrtina, a najmanje u stanu ili kući – manje od 13 odsto njih. Skoro svaki peti pas živi napolju u kućari, ali bez vezivanja.

"U početku anketiranja procenat pasa koji se drže u stanu bio je najveći, dok se sve većim udaljavanjem od gradskog jezgra taj procenat smanjivao i na kraju je dospio na zadnje mjesto“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja Korina podsjećaju da je u Nikšiću opštinskom odlukom određeno da se pas u neograđenom dvorištu ili drugom neograđenom otvorenom prostoru može držati vezan lancem koji klizi na sajli odgovarajuće dužine u skladu sa veličinom prostora u kojem se pas nalazi i njegovom veličinom, na način koji ne predstavlja ograničenje kretanja za psa i ne ugrožava njegovu dobrobit, pod uslovom da nije trajno vezan. Psu koji se drži na ovakav način vlasnik, odnosno držalac, mora obezbijediti tokom svakog dana period kada nije vezan lancem i kretanje.

"Kroz popis smo mogli da se uvjerimo da se ovo ne poštuje, te da je veliki broj pasa vezan na lancu bez sajle, a od svih pasa koji se drže u kavezu ili na lancu dio njih se ne pušta nikada. Zbog toga je zabrinjavajuće, ali i očekivano, da je značajan dio ovih pasa, bez obzira na veličinu, razvio poremećaje u ponašanju i agresivnost, zbog čega nisu mogli biti mikročipovani i vakcinisani, jer se vlasnici plaše da im priđu“, kazali su iz Udruženja.

Popis je, pokazao da u sedam mjesnih zajednica živi više od polovine ukupnog broja vlasničkih pasa, Kličevo, Vidrovan, Župa, Humci, Kočani, Ozrinići i Straševina, dok su mjesne zajednice sa najmanjim brojem vlasničkih pasa Petrovići, Centar 2, Mrkošnica i Crkvice.

Mužjaci su popularniji za držanje od ženki u odnosu 6:4, dok su od rasa najpopularniji mješanci (2.134), zatim razne vrste lovačkih pasa (1.127), njemački ovčari (337) i šarplaninci (270).

Na osnovu prikupljenih statističkih podataka urađen je Izvještaj sa preporukama za postupanje za Opštinu Nikšić, Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Lovačko društvo "Nikšić" i Lovački savez Crne Gore, ali i lokalne i strane nevladine organizacije koje djeluju u ovoj oblasti u opštini Nikšić.

Popis pasa je započet u sklopu programa javnog rada Zavoda za zapošljavanje Crne Gore pod nazivom "Sprovođenje popisa kućnih ljubimaca (pasa) kao dio kontrole populacije pasa na teritoriji opštine Nikšićˮ, uz podršku organizacija Network for Animals i StrayCoCo foundation, veterinarske ambulante Family Vet iz Nikšića...

"Cilj popisa je bio da obezbijedi sveobuhvatne, kvalitetne i uporedive podatke koji su izuzetno značajni za sagledavanje stvarnih uzroka napuštenih pasa i izradu programa kontrole populacije pasa koji je Opština Nikšić, zajedno sa drugim jedinicama lokalne samouprave, dužna da usvoji do kraja drugog kvartala ove godine“, navodi se u saopštenju.

U toku popisa podnijeta je jedna krivična prijava zbog sumnje na krivično djelo ubijanje i mučenje životinja, i više inicijativa za komunalni i inspekcijski nadzor prema lokalnim organima zbog kršenja Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koji su rezultirali poboljšanim uslovima držanja za više od 15 vlasničkih pasa.

Bonus video: