Ruši se postrojenje Montenegro petrola na Morači; Novaković Đurović: Ovo nije kraj

"Ima još objekata, još postrojenja, danas pokazujemo da smo odlučni u tome da se protivzakonito više ne radi. Detektovali smo i probleme u sistemu..."

87200 pregleda 154 komentar(a)
Foto: Gov.me/R. Koprivica
Foto: Gov.me/R. Koprivica

Na rijeci Morači danas je planirano rušenje nelegalnih objekata za proizvodnju šljunka.

Inspekcije ruše postorjenja Montenegro petrola.

"Ovo je nastavak naših aktivnosti koje se odnose na suzbijanje nelegalne eksploatacije šljunka i uklanjanje objekata koji su godinama i decenijama radili protivzakonito. Osim što su vršili nelegalnu eksploataciju, napravili su i ogromnu štetu po životnu sredinu. Ono što je trenutno najveći problem koji je nastajao svih prethodnih godina jeste uništavanje vodoizvorišta Bolje sestra", rekla je ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Poručila je i da ovo "nije kraj rušenja".

"Ima još objekata, još postrojenja, danas pokazujemo da smo odlučni u tome da se protivzakonito više ne radi. Detektovali smo i probleme u sistemu...", navela je ministarka.

Osim Novaković Đurović na licu mjesta su premijer Dritan Abazović, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, direktori uprava, velike policijske snage.

Dritan Abazović
foto: Privatna arhiva

"Kreće rušenje nelegalnih objekata u koritu rijeke Morače. Stajemo na kraj pohari naših prirodnih resursa", napisao je Abazović na Fejsbuk profilu gdje je i podijelio video sa akcije rušenja.

Prema informacijama "Vijesti" policija je jutros od pet sati bila kod separacije Montenegro petrola.

Punomoćnici "Montenegro Petrola" proslijedili su Urbanističko građevinskoj inspekciji Crne Gore zahtjev za inspekcijski nadzor.

"Imajući u vidu da je dana 13. februara, u akciji kojom je po kazivanju istih rukovodila državna sekeretarka u Ministarvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zorica Krsmanović, srušena sepracija koja je vlasništvo "Montenegro Petrola" d.o.o. Podgorica, to vam podnosimo zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora u pogledu sljedećih činjenica - da li je za ovo rušenje/intervenciju u prostoru postoji odgovarjući pravni akt? Da li je navedena aktivnost u skladu sa važećom planskom dokumentacijom? Da li za navednu intervenciju u prostoru postoji projekat - elaborat o rušenju. Molimo za hitnost u postupanju, jer je zbog ovog događaja formiran predmet kod Specijalnog državnog tužilaštva, pa je nužna vaša hitnos u postupnju", navodi se u dopisu punomoćnika "Montenegro Petrola" advokata Nikole Martinović i Vesne Piperović.

Bonus video: