Policijski službenici centralne i sjeverne Crne Gore obučavani za rad sa LGBTI zajednicom

"Kombinovan je teorijski i praktični pristup i interaktivnu participacija samih učesnika. Predstavljena je ključna terminologija vezana za LGBTI zajednicu, mehanizmi zaštite ljudskih prava LGBTI osoba i specifični djelovi zakonodavnog okvira u oblasti diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje", navodi se u saopštenju

3473 pregleda 2 komentar(a)
Obuka u Danilovgradu, Foto: LGBTI Forum Progres
Obuka u Danilovgradu, Foto: LGBTI Forum Progres

LGBT Forum Progres je tokom protekla dva vikenda održao dvije obuke za policijske službenike iz centralne i sjeverne regije za rad sa LGBTI osobama.

"Prva obuka, održana u Danilovgradu, obuhvatila je policijske službenike/ce iz Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Podgorice, Zete i Tuzi", navodi se u saopštenju LGBT Forum Progresa.

Dodaje se da je druga održana u Kolašinu i obuhvatila je policajce iz Kolašina, Pljevalja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Bijelog Polja i Mojkovca.

"Tokom obuka, kombinovan je teorijski i praktični pristup i interaktivnu participacija samih učesnika. Predstavljena je i ključna terminologija vezana za LGBTI zajednicu, mehanizmi zaštite ljudskih prava LGBTI osoba i specifični djelovi zakonodavnog okvira u oblasti diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, kao i obrađeni slučajevi iz decenijske prakse LGBT Forum Progresa", dodaje se u saopštenju.

Iz Foruma ističu da su događaji ove vrste i učešće samih policajca kroz konstruktivne diskusije i otvorenu razmjenu mišljenja jedna od najznačajnijih karika u približavanju LGBTI zajednice i policije u Crnoj Gori, sa ciljem zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava.

Podsjećaju da je prva obuka ove vrste održana u decembru i to za policiju sa juga Crne Gore.

"Obuke su realizovane u sklopu projekta Jačanje nacionalnog odgovora na zločine iz mržnje, govor mržnje i diskriminacije LGBTIQ osoba, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: