Oko 4.000 djece vakcinisano protiv malih boginja za mjesec dana

Epidemiolog Adis Martinovićnaglasio da je trenutno nevakcinisano oko 14.700 djece

8694 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Oko 4.000 djece vakcinisano je protiv malih boginja od 13. januara do danas. To je, na kontrolnom saslušanju na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kazao epidemiolog Adis Martinović, nacionalni koordinator za imunizaciju.

On je predstavio podatke o obuhvatu vakcinisanih za generacije rođenih od 2010. do 2021. godine.

Istakao je da se prethodnih sedmica bilježi porast broja djece koja su primila MMR vakcinu, zahvaljujući kampanji i vanrednoj vakcinaciji u domovima zdravlja. Martinović je rekao da je 13. januara obuhvat vakcinisane djece rođene 2021. godine bio 12 odsto, a danas je 27 odsto. Kazao je i da je obuhvat vakcinisane djece rođene 2020. u istom periodu porastao sa 34 na 52 odsto.

Martinović je istakao da su najveći uspjeh postigli među djecom predškolskog uzrasta i da se nada da će se ovakav trend nastaviti. Kazao je da su Podgorica, Budva, Bar i Berane postigli značajne rezultate u posljednje tri do četiri sedmice.

Martinović je naglasio da je trenutno nevakcinisano oko 14.700 djece.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić poručio je da je značajan porast onih koji su primili MMR vakcinu, ali da to nije dovoljno za kolektivni imunitet, iako postoji pozitivan trend i dinamika.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Ivana Živković istakla je da mora postojati jedinstvo oko pitanja vakcinacije, iako se, kako tvrdi, bore protiv antivaksera i neodgovornih pojedinaca kojih ima čak i u zdravstvenom sistemu.

Bonus video: