Lokalna uprava Tivat u novom prekograničnom projektu Food Zone

Projekat Food Zone će biti realizovan do aprila 2025. godine, a njegov ukupan budžet je oko 250.000 eura, dok je iznos za aktivnosti za koje je zadužena Opština Tivat opredjeljeno oko 30.000 eura

3407 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat

Predstavnice Opštine Tivat, samostalna savjetnica za preduzetništvo Anja Radmilo i samostalna savjetnica za projekte Ivona Petrović, učestvovale su 8. i 9. februara na prvom sastanku partnerskih organizacija projekta Food Zone.

Organizator sastanka je bila "Camara oficial de comercio e industria de Caceres" iz Španije.

Projekat Food Zone odobren je za finansiranje u okviru Erasmus+ programa, a njegov cilj je podržati i usavršiti proizvođače hrane, mala i srednja preduzeća, te turistički ekosistem, razvijanjem regenerativnih doživljaja gastroturizma.

"Na sastanku je bilo riječi o glavnom fokusu projekta, tačnije o načinu unaprjeđenja vještina profesionalaca u gastroturizmu, kako bi se turizam oporavio nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa. Regenerativni turizam usmjeren je na transformaciju turizma, ne samo u svrhu smanjenja negativnog uticaja na okolinu i društvo, već i kroz obnovu turizma, kako bi turisti i posjetioci ostavili svoja odredišta u boljem stanju nego što su ih zatekli, za sadašnje i buduće generacije. Gastroturizam može doprinijeti transformacijskom oporavku pružanjem podrške malim, lokalnim proizvođačima hrane i jačanjem njihovih pozicija na tržištu, doprinoseći dodatim vrijednostima turizma uz promovisanje očuvanja i razvoja lokalne proizvodnje, kulinarske tradicije i znanja. Jačanje lokalnih prehrambenih mreža takođe doprinosi uspostavljanju više održivih prehrambenih sistema"- saopšteno je tim povodom iz Opštine Tivat.

Glavni cilj projekta je podržati razvoj vještina u prehrambenim malim i srednjim preduzećima (vlasnici/menadžeri) i mikro preduzećima (uključivanjem specijalizovanih proizvođača hrane, novoosnovana preduzeća), kao i turističkih stručnjaka, nastavnika i studenata.

Cilj je poboljšati Green/Blue/Digital vještine kako bi izgradili više održivih i regenerativnih i otpornih preduzeća, koja zauzvrat doprinose regenerativnijoj i otpornijoj ruralnoj hrani i turizmu.

Osim razvoja vještina, cilj projekta je povezati prehrambeni i širi turistički ekosistem te doprinijeti unaprjedjenju inovacija i održive transformacije u prehrambenom (turističkom) sektoru.

Pored brojnih aktivnosti, ovaj projekat podrazumijeva i uspostavljanje tzv. Food Zone (Blended Incubatora) za inovativna iskustva ruralnog gastro turizma, uključujući preduzetništvo i start-up podršku, te sporvšenje kampanje za promociju te zone.

Vodeći partner projekta je Camara oficial de comercio e industria de Caceres (Španija), a ostale partnerske organizacije, pored Opštine Tivat, su Eurakom Sasu (Francuska), Domspain SLU (Španija), Etaireta Touristikis Anaptiksis Kai Provolis Periferias Leykosias LTD (Kipar), Lanara Consulting, marketing v turizmu, d.o.o. (Slovenija), Universidade de Aveiro (Portugal).

Projekat Food Zone će biti realizovan do aprila 2025. godine, a njegov ukupan budžet je oko 250.000 eura, dok je iznos za aktivnosti za koje je zadužena Opština Tivat opredjeljeno oko 30.000 eura.

Bonus video: