Razgovarali o unapređenju saradnje lokalnih zajednica sa dijasporom

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima organizovala sastanak sa predstavnicima opština

2080 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima
Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima organizovala je sastanak sa predstavnicima opština čiji je cilj, kako su naveli, unapređenje saradnje lokalnih zajednica sa dijasporom, kao i aktivnosti i rješavanje problema kroz zajedničko djelovanje sa Upravom.

Domaćin sastanka ispred Uprave bio je v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi.

Sastanku su prisustvovali koordinatori iz deset opština u Crnoj Gori: predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, Damir Mustajbašić ispred Opštine Bijelo Polje, Jelena Stjepčević ispred Opštine Kotor, Dijana Radulović ispred Opštine Danilovgrad, Arsllan Hajdinaga ispred Opštine Ulcinj, Arnela Radončić ispred Opštine Gusinje, Violeta Dondić ispred Opštine Plužine, Marko Perućica ispred Opštine Nikšić, Mersudin Halilović ispred Opštine Pljevlja i Kristjan Đokaj ispred Opštine Tuzi.

"Predstavnici opština izrazili su zadovoljstvo što je Uprava po prvi put organizovala sastanak ovog tipa i što je pokazala spremnost da aktivno, u koordinaciji sa opštinama, podigne nivo saradnje sa dijasporom. Predstavnici opština prezentovali su trenutno stanje na polju saradnje sa dijasporom, gdje su istakli neophodnost kontinuirane komunikacije u cilju stvarne uloge i prisutnosti dijaspore u crnogorskom društvu, ekonomiji, privredi i ostalim sferama, kao i njihove namjere da prvobitno sa u direktnom kontaktu sa institucijama, organizacijama i pojedincima na najlakši i najučinkovitiji način poboljšaju tu saradnju, ali prvobitno sa Upravom za saradnju sa dijasporom-iseljenicima", saopšteno je iz Uprave.

Jakupi je istakao da je Uprava transparentna za sve svoje aktivnosti i spremna realizovati sve nove projekte koji dolaze kao inicijativa lokalnih zajednica.

Jakupi
Jakupifoto: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

"Takođe, Uprava je spremna prezentovati njihove aktivnosti svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama koje rade projekte sličnog tipa. Ukazao je na ogromne benefite države Crne Gore, od aktuelnih i budućih investicija našeg iseljeništva, koje oni sprovode prioritetno iz ogromne želje da pomognu svojoj matici. Patriotizam i emocije su glavni pokretač cijele naše dijaspore za saradnju sa Crnom Gorom. Takođe, naveo je više primjera pozitivne saradnje koje su realizovane ili su u procesu realizacije, kao i organizovanje biznis foruma u okviru Dana dijaspore-iseljenika, koji se ove godine održavaju u Plavu", dodaje se u saopštenju.

Sastanku su ispred Uprave prisustvovali i samostalni savjetnik I Zoran Đukanović i saradnica u Upravi Vanesa Pačariz.

Bonus video: