Plate u zdravstvu nakon 47 dana

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje “Vijestima” juče kazali da su završili obračun zarada za zaposlene u petak, 10. februara

30203 pregleda 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dio zdravstvenih radnika juče je, nakon 47 dana od posljednje plate, primio zaradu za januar. Oni su krajem prošle sedmice negodovali zbog kašnjenja, uz tvrdnju da je po Granskom kolektivnom ugovoru država u obavezi da isplati zarade za prethodni mjesec do desetog u tekućem mjesecu.

Zaposleni u zdravstvu decembarske zarade primili su 28. decembra prošle godine.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) “Vijestima” su juče kazali da je ta ustanova završila obračun zarada za zaposlene u javnom zdravstvenom sistemu u petak, 10. februara i da je dostavljen Državnom trezoru na dalje postupanje.

”Prema informacijama sa kojima raspolažemo zaposleni u zdravstvenim ustanovama su primili plate u ponedjeljak”, navodi se u odgovoru te ustanove.

Ljekari sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite negodovali su ranije jer im je novim Granskim kolektivnim ugovorom ukinut dio koji se odnosi na kapitacije i usluge, zbog čega pojedini ljekari, uprkos povećanju zarada u prethodnom periodu, sada primaju i do nekoliko stotina eura manje.

I Sindikat zdravstva Crne Gore pozvao je prošle sedmice ministarstva finansija i zdravlja da hitno reaguju kako bi se koeficijent zarade zaposlenima u toj oblasti povećao za 7,5 odsto.

Iz ovog sindikata kazali su da su zaposlenima u zdravstvu zarade uvećane 12,5 odsto uz obrazloženje da su postigli izuzetne rezultate u borbi sa pandemijom koronavirusa, dok su zarade zaposlenima u drugim sektorima povećane 20 odsto, uz najavu i daljeg povećanja.

“Potrebna je hitna korekcija zarada zaposlenima u zdravstvu na način što će se koeficijenti zarada uvećati za 7,5 odsto. Očekujemo hitno reagovanje Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević.

Iz Sindikata su naglasili i da je potrebno hitno formiranje radne grupe za rad na poglavlju zarada u Granskom kolektivnom ugovoru kako bi se ispravile nepravilnosti u rasponu zarada pojedinih nivoa kvalifikacija.

Bonus video: