Jednokratnu pomoć koristilo 115 građana Kolašina i Mojkovca

U Kolašinu je to pravo korišćeno 87 puta, a u Mojkovcu za 40 stanovnika

5183 pregleda 3 komentar(a)
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Ukupno 115 Kolašinaca i Mojkovčana, tokom prošle godine, koristili su pravo na jednokratne novčane pomoći (JNP) iz opštinskih budžeta.

To pravo, kako kažu u kolašinskoj lokalnoj upravi, korišćeno je lani 87 puta, a ukupan broj korisnika je 65. Zbog zabrane isplate socijalnih davanja, usljed raspisivanja predsjedničkih izbora, u januaru ove godine nije bilo isplata sa stavke namijenjene za JNP. Za ovu godinu budžetom je planirano 15.000 za JNP.

Iz Opštine objašnjavaju da na taj način pomažu sugrađanima “koji se nalaze u stanju trenutne izuzetno teške situacije koju ne mogu samostalno da prevaziđu, posebno kada je riječ o osnovnim životnim potrebama i potrebama u specifičnim situacijama”.

”Prema članu 8 Odluke o jednokratnim socijalnim davanjima propisano je da pojedinac ili porodica mogu ostvariti pravo na JNP najviše dva puta u toku kalendarske godine. Izuzetno, pravo na JNP može se ostvariti više od dva puta u kalendarskoj godini, s tim da ukupna sredstva po tom osnovu ne prelaze trostruki iznos obračunske vrijednosti koeficijenta, to jest ukupno 270 eura”, objašnjavaju u Opštini.

Tvrde da se, prilikom odlučivanja o ostvarivanju prava na JNP, redovno obraćaju Centru za socijalni rad, pa na osnovu informacija dobijenih od te ustanove daju mišljenje o opravdanosti zahtjeva.

I u mojkovačkoj Opštini kažu da su poštovali zakon, pa ove godine nije bilo isplate JNP. Lani to pravo je ostvarilo 40 Mojkovčana. Međutim, u odnosu na Kolašin, u Mojkovcu su ovogodišnjim budžetom predviđeno tri puta manje novca za JNP.

”Budžetom za ovu godinu predviđeno je 5.000 eura za JNP. Pravo na jednokratnu pomoć priznavano je pojedincu ili porodici koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe, koju ne mogu sami prevazići. Takođe, i za nabavku ljekova, medicinskih pomagala i pomoći u liječenju. Visina JPN je od 50 do 200 eura”, objašnjava PR predsjednika Opštine Tanja Ćorić.

Bonus video: