SŽK: Ljubav nikad ne bi smjela da uključuje nasilje i zlostavljanje

Iz Sigurne ženske kuće kazali kako je važno podići svijest o opasnostima nasilnih odnosa, obrascima ponašanja zlostavljača i znacima upozorenja

2590 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Sigurne ženske kuće su, povodom današnjeg Dana zaljubljenih, poručili da ljubav nikad ne bi smjela da uključuje bilo koji oblik nasilja i zlostavljanja.

Iako su praznici vrijeme za slavljenje ljubavi, kako su naglasili, takođe je važno podići svijest o opasnostima nasilnih odnosa, obrascima ponašanja zlostavljača i znacima upozorenja.

"Dok u zdravim vezama i brakovima, buketi cvijeća i bombonjere mogu biti izraz ljubavi i pažnje, u nasilnim odnosima, ovakvi pokloni su samo karika u 'začaranom ciklusu zlostavljanja' i jedan od razloga zašto je ženama sa iskustvom nasilja teško da prekinu odnos sa svojim zlostavljačem", navodi se u saopštenju.

"Ciklus zlostavljanja” se, dodaju, sastoji od tri različite faze: faze "medenog mjeseca”, faze rasta tenzije i faze eksplozije.

"Veza počinje fazom 'medenog mjeseca' kada nasilnik stvara iluziju bezbjednog okruženja sa puno ljubavi, obasipajući partnerku pažnjom, poklonima i komplimentima. Tokom druge faze odnos počinje da postaje zategnut i zlostavljana osoba postaje svjesna sve veće napetosti. Partner koji zlostavlja koristi taktike kao što su ignorisanje, okrivljavanje, ispitivanje, ljubomora, manipulacija, psihološke igre, itd. Napetost nastavlja da raste sve dok ne dođe do faze eksplozije kada se dešava nasilno ponašanje, bilo da je u pitanju verbalno, psihičko, seksualno ili fizičko", navode iz Sigurne ženske kuće.

Nakon nasilja, partner će pokušati da vrati vezu u fazu "medenog mjeseca” tako što će se izviniti, obasipati partnerku poklonima i ljubavlju te obećanjima da će se promijeniti i da se incidentno ponašanje nikada više neće ponovitii. "Ova vrsta manipuacije ima samo jednu svrhu, a to je da ženi ulije nadu da ljubav postoji, da će se odnos popraviti i da sve lijepe stvari koje su doživjeli ne treba odbaciti tek tako. Žena, koja možda i dalje voli svog partnera, često je ubijeđena da će nasilnik ispuniti svoja obećanja i da će se odnos poboljšati. Međutim, ovo je obično samo privremeni predah, jer će napetost ponovo početi da raste i ciklus zlostavljanja će se ponoviti".

Ciklusi zlostavljanja uz dugotrajno psihološko nasilje uništavaju samopouzdanje žene, njen osjećaj vrijednosti kao ljudskog bića, oduzimaju joj osjećaj kontrole nad sopstvenim životom, zbog čega joj može djelovati nemoguće da prekine takav odnos i da se oslobodi. "Ovo može biti posebno izraženo u vrijeme Dana zaljubljenih, kada smo podložniji romantizaciji partnera i nalaženju opravdanja za sva njegova loša ponašanja, te ubjeđivanju sebe da je sve to prirodno, stvar karaktera ili okolnosti ali da nas partner duboko u sebi voli", ističu iz Sigurne ženske kuće.

Kazali su da ohrabruju sve žene koje doživljavaju psihičko, fizičko, ekonomsko ili seksualno zlostavljanje u vezi ili braku da se obrate za pomoć i podršku. "Dežurni telefon Sigurne ženske kuće 069/013-321 dostupan je 24 sata dnevno. Svim ženama sa iskustvom nasilja pružamo besplatne usluge smještaja u skloništu, inicijalnog savjetovanja, psihološke i pravne pomoći i podrške, kao usluge povjerljivog lica. Važno je zapamtiti da niko ne zaslužuje nasilje i da su različite vrste pomoći dostupne", zaključuje se u saopštenju.

Projekat "Čuš, psihičko nasilje, kako to misliš?" sprovodi Sigurna ženska kuća, a finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: